Ny trafikplan møder kritik: "Det skriger til himlen"

Ingen direkte tog til Aalborg, men til gengæld en banelinje direkte til lufthavnen. Sådan lyder nogle af pointerne fra Trafikstyrelsens nyeste udspil.

Står det til Trafikstyrelsen vil det fra 2025 være slut med at tage InterCity- eller Lyntog direkte til Aalborg. I stedet skal alle passagerer, der skal til eller fra Nordjylland, skifte tog i Aarhus.

Det fremgår af et nyt udspil til en trafikplan, der mandag har været oppe at vende på et møde i Region Nordjylland. Og lad det være sagt med det samme:

Det vækker ikke begejstring, men derimod harme, fordi forslaget vil give væsentlige forringelser af togtrafikken i Nordjylland og forbindelserne til resten af Danmark. 

- Det virker, som om man har skrevet den her plan med den ene hånd, og så har man tænkt "så går det nok" og ikke skelet til de beslutninger, der er truffet med den anden, siger Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland.

Minister i samråd

Derfor har regionen skrevet et høringssvar til trafikplanen, hvor utilfredsheden med det nye udspil går tydeligt igennem:

quote Nordjylland kan ikke acceptere, at IC-betjeningen af Aalborg erstattes med regionaltog efter 2025.

Region Nordjyllands forretningsudvalg

- Nordjylland kan ikke acceptere, at IC-betjeningen af Aalborg erstattes med regionaltog efter 2025. Det er vigtigt, at landets fjerdestørste by har en god fjerntogsbetjening uden skift i Aarhus, står der.

Og samme holdning har det nordjyske folketingsmedlem Rasmus Prehn (S):

- Det skriger til himlen af dårlig planlægning fra embedsmændenes side. Det kan jo ikke nytte noget, at man planlægger efter en type oplysninger det ene år, og så det næste år begynder de at planlægge noget helt, helt andet, siger Rasmus Prehn, der nu vil kalde transportministeren i samråd om de varslede ændringer i togtrafikken.

Kun regionaltog til lufthavnen

Et andet stort kritikpunkt fra Region Nordjylland og Aalborg Lufthavn er forslaget om, at den fremtidige jernbane til lufthavnen kun skal betjenes af regionaltog.

- Jeg tror og håber, at det er nogle embedsfolk, der har været så optaget af detailplanlægning, at de helt har glemt formålet med at anlægge jernbanen her til lufthavnen, siger Søren Svendsen, direktør i Aalborg Lufthavn. 

Det oprindelige formål med at anlægge en banelinje til lufthavnen var nemlig at gøre det lettere for rejsende fra resten af Danmark at flyve fra Aalborg. Men i det nyeste udspil vurderer Trafikstyrelsen pludselig, at "hovedparten af lufthavnens passagerer alligevel er bosat nord for Hobro". 

Derfor mener Trafikstyrelsen, at det vil være nok med et regionaltog fra Aarhus og to regionaltog fra Hobro. Men det vækker vrede i lufthavnen, hvor man hele tiden har troet, at Aalborg Lufthavn skulle agere endestation for landets intercity- og lyntog, som det er tilfældet for Københavns Lufthavn Kastrup.

Vigtigt at prioritere Nordjylland

Nordjyllands Trafikselskab står for at koordinere et fælles nordjysk høringssvar, hvor bemærkningerne fra Regio Nordjylland også vil indgå.

- Det er rigtig vigtigt, at vi prioriterer Nordjylland - og at vi også melder klart til Trafikstyrelsen og folk på Christiansborg, at der findes en verden nord for Aarhus også, siger Nuuradiin Hussein, bestyrelsesformand for Nordjyllands Trafikselskab.

Der er sidste frist for høringssvar til den nye plan den 26. februar. 

Du kan læse alle Region Nordjyllands indsigelser og kritik af trafikplanen i svarene herunder:

 

 

Trafikstyrelsens forslag til plan for fremtidens togtrafik i Nordjylland møder massiv kritik i landsdelen. Flere politikere kalder den for uovervejet og håbløs.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland