Ny uddannelse i Hobro lagt i dvale – inden den overhovedet kom i gang

Kun én studerende har tilmeldt sig professionsbacheloren i eksport og teknologi på UCNs nye uddannelsesstation i Hobro. Holdet må derfor skrottes.

Lokale 13 på Tradium i Hobro skulle fra på mandag have dannet rammen om en ny uddannelse i byen: En professionsbachelor i eksport og teknologi.

- Det er en uddannelse, der er brug for og som kommunen og erhvervslivet har sagt, at de gerne vil have til Hobro. Så det er en efterspurgt uddannelse, forklarer Peter Møller Pedersen, uddannelsesdirektør ved UCN i Aalborg, om den nye uddannelse.

Men kun en enkelt studerende har meldt sig til studiestart på den nye uddannelse, og det får nu konsekvenser.

- Vi kan desværre ikke starte forløbet dernede, konstaterer Peter Møller Pedersen.

Uddannelsesstationen i Hobro skulle ellers være en lokal afdeling af den eksisterende professionsbacheloruddannelse i eksport og teknologi, som UCN i Aalborg allerede udbyder.

Store planer med ny uddannelse

Uddannelsesstationen blev præsenteret som en af ti på landsplan og slået stort op, da regeringen præsenterede dem tilbage i januar. Det skete samtidig med den seneste udflytning af statslige arbejdspladser.

quote Altså, det er klart, at det er en helt ny model, og den har vi jo ikke kendt før. Så den skal udvikles, det er klart.

Peter Møller Pedersen, uddannelsesdirektør, UCN i Aalborg

Men mens uddannelsen i Aalborg planmæssigt starter op med en ny årgang, er de 20 nye studiepladser i Hobro altså langtfra besat.

- Vi har ikke haft tid nok til at markedsføre uddannelsen. Vi har egentlig haft kontakt til en del interesserede. Men vi har brug for mere tid til at rekruttere et helt hold studerende til Hobro, siger Peter Møller Pedersen.

Regeringen har alene i 2018 bevilget seks millioner kroner til den nye uddannelsesstation i Hobro og i alt 16 millioner kroner frem til 2021. Planen er, at de studerende skal tilbringe de første tre semestre af uddannelsen på matriklen i Hobro. Men resten af uddannelsen er de tvunget til at tage på UCN i Aalborg.

Er den model overhovedet realistisk?

- Altså, det er klart, at det er en helt ny model, og den har vi jo ikke kendt før. Så den skal udvikles, det er klart, siger han.

Borgmester: Vi skal gøre alt for de unge

Borgmesteren i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen fra Venstre, var langtfra imponeret over de 20 studiepladser i Hobro, da de første gang blev præsenteret tilbage i januar.

Han er da heller ikke overrasket over den manglende studiestart og spår i det hele taget ikke projektet store chancer, når de studerende ikke kan tage hele uddannelsen i Hobro, men er tvunget til at tage den sidste del af uddannelsen i Aalborg.

Han vil nu sammen med UCN arbejde for at forhindre en lignende fiasko i forhold til studiestart næste år.

- Hvad kan vi gøre for de unge mennesker? For det er jo de unge mennesker, som skal tage den her uddannelse, det kommer an på. Nu prøver vi at se hvad vi kan gøre. Jeg vil gerne sige, at UCN har gjort et stort stykke arbejde. Men det er bare ikke lykkedes, siger Mogens Jespersen.

På UCN i Aalborg understreger uddannelsesdirektøren, at uddannelsen i Hobro på ingen måde er lukket permanent, men blot lagt i dvale.

- Jeg kan jo ikke stille nogen garantier, men vi vil i hvert fald kæmpe for at få den op at køre til næste år, siger Peter Møller Pedersen.

Den ene studerende, som havde tilmeldt sig professionsbacheloruddannelsen i eksport og teknologi i Hobro, har i stedet taget imod UCNs tilbud om en studieplads på den samme uddannelse i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland