Ny viden trækkes ud af hjertestartere

Når en person med hjertestop kommer på hospitalet, så bliver hjertestarteren taget med.

Det er blevet nemmere for lægerne at hjælpe patienter godt videre efter et hjertestop. Siden 1. marts har Region Nordjylland brugt en ny metode, der betyder, at lægerne kan tappe hjertestarterne for vigtige informationer, efter apparaterne har været brugt ved et hjertestop. Det er til stor gavn for patienterne.

- Det der sker, når hjertestarteren kommer herind til os, det er, at vi inden for 24 timer får den udlæst, og får sendt hjertestrimlen til hjertelægerne, siger Poul Hansen, der er leder af det præhospitale afsnit i Region Nordjylland.

På vagtcentralen bliver hjertestarterne tømt for information, der bliver sendt som en filmstrimmel til hjertelægerne.

- Det vi kan se, det er hvilken form for hjerterytmeforstyrrelse, der gav anledning til hjertestoppet. Og ud fra typen af forstyrrelse, kan vi tilrettelægge en efterbehandling, fortæller Jens Aarøe, der er overlæge på kardiologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Siden 1. marts har Region Nordjylland udlæst 34 hjertestartere.

Filmen viser sekund for sekund, hvad der sker med hjertet på patienten, der bliver genoplivet med hjertestarter.

- Overlever man sit hjertestop, så kommer man på hjertecentret her, og får en opfølgende behandling, og hvis man er sådan at man kommer igennem hele sit forløb, så skal man ofte have en eller anden form for pacemaker, eller noget der kan styre hjerterytmen efterfølgende, og der har vi brug for at vide, hvad var det for en hjerterytmeforstyrrelse, der gav anledning til hjertestoppet, siger overlæge Jens Aarøe.

Men man skal tænke sig om, når man køber en hjertestarter. Der er 22 hjertestartere på markedet lige nu, og kun 18 af dem, kan udlæses. Det fortæller Poul Hansen.

- Jamen hvis der kommer en hjertestarter ind, som vi ikke kan udlæse, fordi den ikke har softwaren, så kan vi ikke få de informationer, siger Poul Hansen.

Hans råd er, at når man køber en hjertestarter, så skal man spørge producenten eller forhandleren, om den har software, som kan udlæses. Hvis ikke, så tilråder han, at man køber en anden.

- For de patienter, hvor den her viden er vigtig, der er den livsvigtig, må man sige, fortæller Poul Hansen.

Når en hjertestarter er blevet udlæst på alarmcentralen, så bliver den sendt tilbage, hvor den kom fra inden for 48 timer.

Kun cirka 11 procent af dem, der får hjertestop udenfor et hospital, overlever.


Seneste nyt

fra Nordjylland