Nybagte forældre skal have ret til to døgn på hospitalet

Ny sundhedsreform kan betyde, at Regionshospital Nordjylland ikke kan sende nybagte forældre tidligt hjem. Fødselslæge frygter at skulle bruge unødvendige ressourcer.

Majken Nyholm Jensen og Martin Pinnerup Riisgaard fra Stenhøj ved Frederikshavn skal til juni være forældre for første gang. En begivenhed de ser rigtig meget frem til.

- Det er jo vildt et eller andet sted, for det er jo vores første barn, siger Majken Nyholm Jensen.

Men det er også med en smule utryghed i maven, fordi de står med udsigten til at kunne blive sendt hjem bare fire timer efter fødslen på Regionshospital Nordjylland.

- Verden er pludselig vendt rundt, og du står med et lille barn og ved knap nok hvad der er op og ned. Og så er det farvel og tak efter fire timer, lyder bekymringen fra den kommende mor.

Skal spare 50 millioner kroner

Regionshospital Nordjylland skal samlet spare 50 millioner kroner på budgettet, og i den forbindelse har man fundet mellem 2,5 og tre millioner kroner ved at nedlægge fire sengepladser på barselsafsnittet i Hjørring og samtidig sende flere førstegangsfødende tidligt hjem.

Men som en del af regeringens sundhedsudspil lægges der op til, at førstegangsfødende har garanti for at kunne blive på hospitalet i 48 timer efter fødsel. Og det kan betyde, at Regionshospital Nordjylland kan blive nødt til at lægge besparelserne på barselsafsnittet i graven.

- Det er klart, at vi skal genåbne pladser og genansætte personale, hvis der kommer betydeligt flere patienter, end vi har regnet med, siger fødselslæge og klinikchef ved Klinik for Kirugi-Kvinde-Barn, Lars Burmester.

Unødvendig brug af ressourcer

Lars Burmester frygter, at regeringens 48-timerskrav kan komme til at koste unødvendige ressourcer.

- Problemet kan være vores ressourcer her, hvis rigtig mange benytter sig af en ret som rask til at være indlagt på et hospital. Så skal vi have mere personale, lyder det fra Lars Burmester.

Han understreger, at som det er i dag, bliver ingen sendt hjem mod deres vilje. Men problemet består i, at flere udskrivningsklare patienter vil holde på deres ret til at blive.

Men hos Majken Nyholm Jensen er følelsen i maven dog en smule bedre med udsigt til at kunne være sikker på to døgns indlæggelse efter fødslen.

- Det er jo ikke sikkert, at man gør brug af det. Men det er i hvert fald mere trygt, siger Majken Nyholm Jensen.

Både Socialdemokratiet og SF har tidligere foreslået at indføre et 48-timerskrav for førstegangsfødende.


Seneste nyt

fra Nordjylland