Nye lovforslag skal hjælpe demente

Efter flere tilfælde med demente, der har mistet livet fordi de er gået hjemmefra, vil Folketinget indføre behandlingstestamenter.

Nordjyllands Politi efterspørger en lovændring, der skal gøre det nemmere at udstyre demente borgere med gps-systemer, der ikke kan tages af.

Det sker efter flere episoder med ældre demente, der har mistet livet, fordi de er gået hjemmefra og ikke er blevet fundet i tide. Seneste skete det for en 72-årig mand, der i går blev fundet druknet i Frederikshavn.

Og faktisk er der stramninger og nye muligheder på vej inden for området. Det fortæller folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S).

Ifølge ham vil folketinget behandle nye love i foråret 2016, der skal gøre det nemmere at tage vare på varigt inhabile personer.

- Det gælder f.eks. personer, der er i en kronisk situation, hvor de ikke kan passe på sig selv, som f.eks. demente, siger Flemming Møller Mortensen.

Loven vil omhandle behandlingstestamenter, der skal give personer bedre mulighed for selv at beslutte, hvordan de vil behandles i tilfælde af f.eks. demens og andre livsfarlige sygdomme.

- Vores tanke er, at ligesom vi har livstestamenter, hvor vi kan beslutte hvad der skal ske den dag, vi ikke er her mere, så skal vi også have behandlingstestamenter. I behandlingstestamentet skal man kunne tage stilling til, hvad der skal ske den dag man er i live, men man er i en situation, hvor man ikke længere kan tage vare på sig selv, siger Flemming Møller Mortensen.

Han fortæller, at man i behandlingstestamentet f.eks. skal kunne bestemme, om man vil have en permanent gps på sig, hvis man skulle blive dement, eller om man vil genoplives, hvis man skulle få et hjertestop.

Ifølge Flemming Møller Mortensen er det hele folketinget, der bakker op om den nye lov. Samtidig skal en anden lov også gøre det nemmere for regionernes sygehuse at passe på demente ved at give dem gps’er.

- Der er selvfølgelig noget lovarbejde, vi skal igennem, men jeg håber, at de nye love kan træde i kraft i januar 2017, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland