Nye sengepladser i Brønderslev skal komme de svært psykisk syge til gode

Arkiv. Foto: Henrik Schiøth

Brønderslev Psykiatriske Sygehus får tilført 16 nye sengepladser, forbeholdt dem, der er ramt af svær psykisk sygdom og har et misbrug.

Psykiatrien i Region Nordjylland er fra juni klar til at tage imod de første patienter i særlige pladser på Brønderslev Psykiatriske Sygehus.

Folketinget har besluttet, at der i regionerne skal etableres 150 særlige pladser i Psykiatrien, hvor målgruppen er en mindre patientgruppe, der er særligt udsat på grund af svær psykisk sygdom, udadreagerende adfærd og et samtidigt misbrug.

I Nordjylland oprettes 16 sengepladser i alt, hvor de 4 første åbner i juni i midlertidige lokaler. Til oktober er i alt 12 pladser klar til at modtage patienter i ombyggede lokaler. Og ved udgangen af 2018 er en ny tilbygning også klar, og de sidste 4 pladser kan tages i brug.

- Der er tale om en særlig indsats, hvor alt er samlet under et – både den psykiatriske behandling, misbrugsbehandlingen og rehabiliteringen, siger psykiatridirektør Anette Sloth. 

- Formålet med pladserne er at tilbyde patienterne en længerevarende behandlings- og rehabiliterende indsats for at stabilisere patientens helbred, og det forventes, at opholdet vil have en varighed mellem 3 og 6 måneder.

Formålet med indsatsen er samtidig at nedbringe og forebygge mængden af volds- og konfliktepisoder.

40 nye arbejdspladser til Brønderslev

Der skal ansættes omkring 40 medarbejdere til de 16 pladser, og lederen er ansat.

De første stillinger er i opslag, og i starten af maj afholdes der et informationsmøde om jobmuligheder i de nye stillinger og en fælles temadag for region og kommuner.

- Det er et nytænkende tilbud for denne patientgruppe, og jeg håber, at vi kan komme godt i gang med at behandle de første patienter i denne samlede indsats. Samtidig er jeg glad for, at tiltaget skal være med til at nedbringe og forebygge volds- og konfliktepisoder for vores personale og for medpatienter, siger Jette Ramskov (S), der er formand for Psykiatriudvalget i Region Nordjylland.

Det er kommunerne, der skal henvise borgere til indlæggelse i de særlige sengepladser. En indlæggelse kan kun være mulig, hvis borgeren frivilligt accepterer det - og kan se det som en mulighed for at få en bedre behandling.

Flere nyheder fra TV2 Nord