Nye slagteri-lukninger truer Danish Crown

Et kraftigt fald i antallet af danske slagtesvin giver mangel på råvarer og for lidt arbejde til slagteriarbejderne i Danmark.

Nye slagterilukninger og fyringer truer i kødkoncernen Danish Crown. Og det kan ramme slagterierne i Sæby, Blans og Herning.

- Hvis ikke vi får flere svin til slagtning, så kommer vi snart til at lukke flere anlæg, siger Danish Crowns næstformand, Asger Krogsgaard til Børsen.

På nuværende tidspunkt tyder intet på, at antallet af danske slagtesvin vil stige. Faktisk falder og falder antallet, og ifølge en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer kommer der i år kun 18,6 mio. svin til slagtning herhjemme. Det er to-tre pct. færre end i fjor og et fald på over 10 pct. siden 2011.

Et af problemerne er, at der er flere penge i at producere slagtesvin i Tyskland end i Danmark, da der blandt andet er mere lempelige miljøkrav for tyske svineproducenter. Men efter et samråd i dag på Christiansborg kan der være hjælp på vej til slagteribranchen.

- Vi vil gerne se på, om vi kan regulere på en ny mere smart og intelligent målrettet måde sådan vi samtidig både tager hensyn til miljøet, men også til landbruget. Det er kompliceret, men vi håber og tror på det lykkedes, siger fødevareminister, Dan Jørgensen(S) i et samråd på Christiansborg

Danish Crown har de seneste ti år i alt lukket 18 danske svineslagterier med næsten 7200 slagteriarbejdere. Blandt andet er slagteriet i Nørresundby lukket, mens slagteriet i Sæby nu kan være truet.


Seneste nyt

fra Nordjylland