To nye sygehuse i Nordjylland

 To nye sygehuse i Nordjylland

Region Nordjylland er klar med sin ønskeseddel op til jul: To nye milliardsygehuse, tak. Sådan lyder den nordjyske ønskeseddel til regeringen. Regionsrådet vil etablere nye sygehus i både Aalborg Øst og Himmerland.

Kæmpesygehus i Aalborg Øst
Politikerne i Nordjyllands Regionsråd slog på et møde tirsdag det foreløbig sidste søm i planerne om et nyt kæmpesygehus i Aalborg.
Et massivt flertal i Regionsrådet besluttede, at sygehuset skal ligge i det østlige Aalborg og vendte dermed tommelen ned for en udvidelse af det eksisterende sygehus i Aalborg Syd.

Nyt sygehus i Hobro
Samtidig besluttede rådet at placere et nyt mindre sygehus til 1,5 mia. kr. i Hobro.

Pris 7 milliarder
Det nye storsygehus i Aalborg til ca. syv milliarder kroner var for de allerfleste regionspolitikere for blot få måneder siden helt økonomisk uden for rækkevidde. Men nye løfter til regionerne fra regeringen om velvillig økonomisk bistand til visionære nybyggerier har fejet al nordjysk tilbageholdenhed af banen.

Pris 1,5 milliarder
Og så alligevel ikke helt. For da Regionsrådet tirsdag aften efterfølgende skulle afgøre, hvor et nyt mindre sygehus til omkring 1,5 mia. kr. skal placeres i Himmerland, så rystede flere på hånden.

Ønskede at udsætte
Under den langvarige debat kæmpede især de konservative for at få udsat beslutningen om placeringen af sygehuset i Himmerland.

- Det nye sygehus i Aalborg har på kort tid afgørende ændret forudsætningerne for vores oprindelige plan om et nyt sygehus et sted i Himmerland. Fører vi begge byggeprojekter frem over for regeringen, risikerer vi ikke at få penge til begge, sagde den konservative Per Larsen.
I stedet opfordrede han til at sparke Himmerland til hjørnespark, indtil regeringen formentlig i marts har givet tilsagn til støtten til det store Aalborg Sygehus. Han fik støtte af bl.a. SF.

Akutplan
Andre regionsmedlemmer advarede til gengæld kraftigt mod at bringe hele den vedtagne akutplan for sygehusene i spil igen ved at skabe fornyet usikkerhed om planen.

- Vi har under ingen omstændigheder penge til nogen af de to sygehuse. Til gengæld skal vi argumentere godt over for regeringen for dem begge.
Ingen skal forvente, at hvis vi udsætter Himmerland til senere, så står regeringens kasse stadig åben til den tid, sagde Venstres næstformand i Regionsrådet Niels K. Kirketerp.

Bakspejlsbeslutning
Poul Erik Andreasen (S) kaldte placeringen af et nyt sygehus i Himmerland for en bakspejlsbeslutning, der ikke rækker fremad. Han foreslog derfor Regionsrådet at bevare de eksisterende sygehuse i Hobro og Farsø og helt droppe byggeriet af et nyt.

Afstemningen
Men både dette forslag og det konservative hjørnespark blev stemt ned. Et flertal på 30 af Regionsrådets 41 medlemmer stemte for en placering af et nyt sygehus i Himmerland.


Seneste nyt

fra Nordjylland