Nye udbudsregler: Nu kan nordjyske virksomheder sælge mere til Forsvaret

01:53

Det skal være nemmere for de danske virksomheder at sælge produkter til forsvaret, siger forsvarsministeren, der nu er gået med til at lempe en række udbudsregler.

Forsvarsministeren vil nu lempe en række udbudsregler, der har gjort det svært for flere nordjyske virksomheder at sælge produkter til Forsvaret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er gået med til at lempe udbudsreglerne, så det bliver nemmere for danske virksomheder at sælge produkter til Forsvaret.

Det skaber glæde hos den nordjyske virksomhed HMK Bilcon, der producerer vand- og brændstofstanke til Forsvaret.

Læs også Nordjysk politiker: - Udbudsreglerne er vanvittige

En udbudsregel diskvalificerede HMK Bilcon fra at byde ind på en ordre om nye vandtanke, fordi firmaet ikke havde leveret netop vandtanke inden for de seneste 5 år.

- Det, at vi ikke engang kan blive prækvalificeret, er skræmmende, især når det er os, der tidligere har leveret alle de produkter af den type, siger Peter Jensby, adm. direktør hos HMK Bilcon.

Årsreglen ændrer sig for hver udbudsrunde, men flere andre nordjyske virksomheder såsom Mathis Værft i Aalborg, er blevet ramt af en lignende regel.

Læs også Nordjyske værfter mister for hundredvis af millioner: Bliver holdt ude af staten

HMK Bilcon kunne ikke levere til Forsvaret, selvom virksomheden har produceret mere avancerede vandtanke efterfølgende. De stramme regler har siden betydet, at flere ordrer fra Forsvaret er gået til udlandske virksomheder i stedet for danske.

Nordjyske MF'er i kamp for nordjyske virksomheder

Efter et møde onsdag aften, hvor næsten 100 virksomheder var samlet for at mødes med forsvarsministeren, er der nu enighed om at lempe reglerne, så danske virksomheder har nemmere at ved at vinde udbudsrunderne.

Blandt andet er årsreglen nu fjernet, så de danske virksomheder fremover blot skal dokumentere, at de kan lave produktet for at kunne vinde udbudsrunden.

- Det er fantastiske nyheder, for eksempelvis den her her femårs-regel har ingen relevans, hvis man laver noget grej, der holder meget længere. Og især når Forsvaret kun indkøber hvert 10. eller 20. år, siger Peter Jensby.

Læs også Politisk par vil ændre indkøbspolitik på Forsvars-området

Det er de to nordjyske folketingsmedlemmer Preben Bang Henriksen (V) og Bjarne Laustsen (S), der har fået forsvarsministeren til at kigge på udbudsreglerne.

- Det virker helt barokt, at danske virksomheder er udelukket for at byde på danske opgaver fra det danske forsvar, men der skulle der helst være ryddet op i det nu, siger Preben Bang Henriksen.

Han mener, at de nye udbudsregler kan give mere omsætning og flere arbejdspladser til Nordjylland.

- Jeg er sikker på, at de nordjyske virksomheder nu i højere grad kan komme til at byde ind på Forsvarets opgaver, siger han.

Preben Bang Henriksen kan ikke sætte tal på, hvor meget ekstra omsætning det vil give nordjyske virksomheder, men forklarer, at der tale om mange penge.

Skepsis over for aftale

Peter Stensby håber på, at HMK Bilcon vil kunne levere mere til Forsvaret i fremtiden, men bevarer en vis skepsis over for, hvorvidt aftalen bliver overholdt.

- Forsvaret har lyttet til al vores kritik, og det, jeg så håber på, er, at de også vil implementere det her. Men jeg vil bevare en sund skepsis, for det har tidligere vist sig at være meget besværligt at sælge til Forsvaret, siger Peter Jensby.

Udover årsreglen vil en række andre udbudsregler også blive lempet. Udbudsmaterialet vil fremover blive skrevet på dansk og ikke kun engelsk, og en række økonomiske krav vil også blive lempet, så mindre virksomheder har mulighed for at vinde udbudsrunderne.

Flere nyheder fra TV2 Nord