Nye udbudsregler skal gavne nordjyske virksomheder

Udbudsmateriale skal i fremtiden laves på dansk. Samtidig fjernes tidsmæssige begrænsninger, som har været en hæmsko for nordjyske virksomheder.

Det har været for svært for de nordjyske virksomheder at byde på de ordrer, som forsvaret har sendt i udbud.

- Det er alt for snævre krav, som gør, at små, danske virksomheder ikke har en chance. Man favoriserer udenlandske koncerner, som er kendt for at levere ringe kvalitet, sagde Peter Jensby, der er direktør ved HMK Bilcon A/S til TV2 Nord i juni.

Men nu skal nye regler være med til at give de danske og nordjyske virksomheder bedre mulighed for at få fingrene i de attraktive ordrer.

De to vigtigste årsager hertil er ifølge Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet), som er medlem af forsvarsudvalget, at udbudsmaterialet bliver lavet på dansk, og at der bliver fjernet nogle tidsmæssige begrænsninger, som har været til hinder for danske værfter.

- Hvis det er et polsk eller et portugisisk værft, som er interesseret i det her materiale, så må de selv betale for at få det oversat. Og alle andre lande udbyder kun på deres nationalsprog, så vi lægger os på samme niveau som de andre, siger Bjarne Laustsen.

Og det kan få stor betydning for de nordjyske virksomheder - også på længere sigt. For i den nuværende finanslov skal forsvaret indkøbe for fem milliarder kroner i gennemsnit over de næste fire år.

- Det vil sige, at over de næste fire år vil der være udbud af forskellig karakter for 20 milliarder kroner. Det er ret mange penge, som allerede er afsat i budgettet, forklarer Bjarne Laustsen.

Der er ingen garanti for, at ordrerne ender hos de nordjyske virksomheder, men Bjarne Laustsen vurderer, at de nye regler giver de nordjyske virksomheder bedre odds.

- De eneste steder i Danmark man laver den slags er på Fyn og i Nordjylland, så hvis det lander i Danmark, er der gode chancer for, at det kommer til Nordjylland. Så alt i alt er det en rigtig god dag for dansk værftsindustri og det bliver endnu bedre, hvis det ender med at ordren falder i Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland