Frikendt for forsikringssvindel, men Tryg vil stadig ikke betale

Byretten har frikendt en husejer fra Agersted for forsøg på forsikringssvindel efter at hans hus brændte ned, men forsikringsselskabet nægter stadig at udbetale forsikringssummen for huset.

Det er nu mere end to år siden Dennis Damgaards hus brændte. Branden skete den 22. december 2014, men først et år efter branden blev Dennis sigtet for forsøg på forsikringssvindel. Politiet mente at husejeren selv havde brændt sit hus af eller havde fået andre til at gøre det. I november 2016 - næsten to år efter branden - kom sagen for retten. Her blev Dennis frikendt.

Efter dommen regnede Dennis Damgaard med at to år med uvished ville være slut og at han ville få udbetalt forsikringssummen på 2,1 millioner kroner, så han kunne komme videre, men sådan gik det ikke.

- Jeg står i sammen situation, som da jeg var sigtet. Jeg er ikke kommet videre, siger Dennis Damgaard foran sit hus i Agersted, der på tredje år ligger hen som en brandtomt. 

Dennis har betalt 100.000 kroner for huset i Agersted, men han står til at få udbetalt 2,1 million kroner i erstatning for huset. Det er det, det koster at bygge det op igen, og det bekræfter TRYG Forsikring overfor TV2Nord.

Et vidne forklarede i byretten at han før branden stod bag Dennis Damgaard i en kø i Jem & Fix i Nørresundby. Her overhørte vidnet at Dennis sagde til en kammerat at han havde planer om at brænde sit hus ned for at få udbetalt forsikringssummen. Den episode anmeldte vidnet til politiet og få uger efter brændte Dennis Damgaards hus. Dennis benægter at han har sagt sådan til en kammerat, men i dommen skriver retten, at man tror på vidnet. Retten skriver i dommen at Dennis havde et økonomisk motiv og "i vist omfang har haft til hensigt at sætte ild på sin ejendom". Men i dommen står der også at der "ikke er tilstrækkeligt grundlag for at anse tiltalte for skyldig". 

I en mail til Dennis advokat Claus Bonnez skriver TRYG Forsikring at "Det faktum at deres klient (…) blev frifundet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser, er ikke ensbetydende med at Deres klient har løftet sin bevisbyrde for at branden udgør en dækningsberettiget forsikringsbegivenhed" Derfor vil TRYG Forsikring ikke betale.

- Det er vores opfattelse at TRYG skal betale, og derfor har jeg aftalt med min klient at vi stævner TRYG, siger advokat Claus Bonnez.

quote - Omstændighederne ved den konkrete sag er helt exceptionelle. I 2014, hvor Dennis Damgaards hus brændte, modtog vi i alt 197 anmeldelser om større husbrande. I de 196 sager har vi anerkendt dækning og udbetalt erstatning til vores kunder. De nærmere omstændigheder omkring vores afvisning, ønsker vi ikke at uddybe, da det er en verserende sag.

Jesper Dall, leder af Trygs efterforskningsafdeling

Den civile retssag mod TRYG Forsikring er advokaten ved at forberede. Her vil han forsøge at få forsikringsselskabet til at udbetale forsikringssummen. Claus Bonnez anerkender at bevisbyrden i straffesager og civile sager ikke er det samme, men advokaten mener han har en god sag.

- Der er en relativt ny afgørelse fra Landsretten, som viser at forsikringsselskabet skal bevise, at den person som ejer huset, selv har påsat branden eller har fået nogen til at gøre det for sig. Den bevisbyrde tror vi ikke, at TRYG Forsikring kan løfte i den her sag, siger Claus Bonnez

Det er aldrig slået fast om branden overhovedet var påsat. Det kunne politiets teknikere ikke fastslå. Huset I Agersted stå stadig øde hen. Dennis vil ikke rive det ned før forsikringssagen er afgjort.

- Du er blevet frikendt, men retten peger jo også på at der er en del indicier, der peger på at du kunne have gjort det her. Er det så ikke rimeligt nok, at forsikringsselskabet ikke sådan lige vil udbetale forsikringen til dig? Nej, jeg blev jo ikke dømt. Jeg blev jo stadigvæk frikendt, siger Dennis Damgaard.

Tryg Forsikring har ikke ønsket at stille op til interview, men de har sendt en skriftlig udtalelse til TV2Nord.

- Omstændighederne ved den konkrete sag er helt exceptionelle. I 2014, hvor Dennis Damgaards hus brændte, modtog vi i alt 197 anmeldelser om større husbrande. I de 196 sager har vi anerkendt dækning og udbetalt erstatning til vores kunder. De nærmere omstændigheder omkring vores afvisning, ønsker vi ikke at uddybe, da det er en verserende sag, skriver advokat Jesper Dall, leder af Trygs efterforskningsafdeling. 

Se søndagens nyhedsudsendelse her, hvor vi besøger Dennis Damgaard i det brændte hus.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland