Skidt tendens: Masser af klamydia, men ingen seksualundervisning

Seksualundervisning er ikke obligatorisk på ungdomsuddannelserne, selvom nordjyske unge netop har sat rekord i klamydia.

Eleverne her på Mariagerfjord Gymnasium har alle haft seksualundervisning i folkeskolen, hvor de har hørt om prævention, sexsygdomme, graviditet og abort.

- Egentligt hørte man jo nok ikke efter i 9. klasse. Det gjorde jeg i hvert fald ikke, siger gymnasieelev Lærke Gyldenløve Holm, når hun tænker tilbage på seksualundervisningen i folkeskolen.

Som de fleste andre teenagere er eleverne på Mariagerfjord Gymnasium ret interesserede i kærester og sex, men nu hvor de går på gymnasiet, er seksualundervisning ikke længere obligatorisk.

- Jeg tænker, at det er mærkeligt, for i folkeskolen tænker man ikke så meget over, hvad de siger, fordi man ikke skal bruge det til noget. De burde måske indføre det i gymnasier i stedet for i folkeskolen, for det er der, man begynder at være seksuelt aktivt, siger gymnasieelev Nikita Zaar.

Ungdomsuddannelserne kan undervise alle elever i sex, men det er ikke obligatorisk, og det har Sex & Samfund kritiseret i årevis. I 2016 fik 3350 nordjyder konstateret, at de var smittede med klamydia. Det er historisk højt. Set i det lys er seksualvejledning på ungdomsuddannelserne nu endnu vigtigere, mener foreningen.

- Det er ret paradoksalt, at man stopper med undervisning i køn, krop og seksualitet efter 9. klasse og ikke fortsætter ind i ungdomsuddannelserne, for det er i de år, de fleste unge får deres første seksuelle erfaringer, siger Morten Emmerik Wøldike, der er projektleder hos Sex & Samfund. 

Antallet er smittede er historisk højt

I Mariagerfjord Kommune er det sundhedsplejerskerne, der underviser folkeskoleeleverne i krop og seksualitet. Også de mener, seksualvejledningen burde fortsætte på ungdomsuddannelserne.

- Inden man starter sådan en indsats, er det utroligt vigtigt at snakke med de unge først. Hvad er det i har brug for? Sådan så vi også målretter vores indsats rigtigt, og vi bruger ressourcerne på den rigtige måde. For det kan nogle gange være svært for vi andre at vide, hvorfor er det, de ikke kan huske det, de lærte i folkeskolen. Hvor er det, det går galt, siger ledende sundhedsplejerske i Mariagerfjord Kommune, Pia Ballentin.

Om det skal være lærere, sundhedsplejersker eller andre unge, der skal give råd, går eleverne på Mariagerfjord Gymnasium ikke op i. Emnet skal bare behandles med humor.

- Det skal laves sjovt. For kedelig tavleundervisning, det hører man ikke efter, siger gymnasieelev Lærke Gyldenløve Holm.


Seneste nyt

fra Nordjylland