Nyt forslag: Demens-testamente vil kunne redde liv

Demente skal tidligt i deres sygdom kunne tage stilling, hvilke hjælpemidler der skal tages i brug for at sikre dem senere. Sådan lyder et forslag bragt i Fokus torsdag aften.

Vil man have indopereret en chip i sin arm? Vil man havde udgangsforbud? Hvor langt vil man gerne have, at pårørende og plejepersonale skal kunne gå, hvis man en dag bliver dement og ender i risikogruppen for at forsvinde på en ellers uskyldig gåtur?

I januar forsvandt en 83-årig mand fra et plejehjem i Sindal, som han netop var blevet tjekket ind på. Trods ihærdig eftersøgning i dagene efter lykkedes det aldrig at finde andet end en af mandens sko i Uggerby Å - manden selv er stadig savnet, til dels fordi lovgivningen i dag ikke giver mange muligheder for sikre sig mod dementes forsvinden.

Torsdag aften var demens og debatten om, hvordan man bedst passer på de demente, også på programmet i TV2 Nords debat- og aktualitetsprogram, Fokus. Og her var anbefalingen fra eksperterne i studiet klar:

Giv mennesker mulighed for at oprette et såkaldt demens-testamente. Et testamente, hvor en demens-ramt tidligt i sit sygdomsforløb skal tage stilling til, i hvor høj grad de vil beskyttes med tekniske hjælpemidler, når sygdommen forværres.

- Man skal gøre sig bevidst om, hvad det er for nogle tiltag, man selv vil acceptere hen ad vejen. Man skal blive gjort klart på et eller andet tidspunkt, at det her er en fremadskridende kronisk sygdom - inden for en periode forventer man, at patienten ikke vil kunne finde rundt. Hvordan ønsker man at forholde sig i den situation, siger Stig Andersen, ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital.

- Det er jo lige præcis et demens-testamente, vi står her og foreslår. Det er et af de spørgsmål, som man tidligt skal tage stilling til, supplerer Henrietta Haukrog, bestyrelsesmedlem i Alzheimerforeningen. 

Og det var et forslag, der blev budt velkommen af Per Møller (K), formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget i Hjørring Kommune.

- Med organdonation, som jo er lidt med omvendt fortegn, tager vi stilling til, om vi vil donere vores hornhinder og mange andre ting. Og der kan man også sagtens tage stilling til, om man vil have indopereret en chip, hvis det er muligt, siger Per Møller, der selv blev meget påvirket af den 83-årige mands forsvinden fra Sindal i januar.

- Vi vil borgerne absolut det allerbedste, og den her meget ulykkelige sag fra Sindal har gjort stort indtryk på forvaltningen, på medarbejderne og på Sindal Plejecenter. Det var uheldigt og ulykkeligt, og man føler virkelig med de pårørende. Kunne han have været reddet ved en chip, jamen sikkert. For så kunne man i hvert fald have fundet ham. Lige pludselig var han jo væk, fortæller Peter Møller.

Du kan se hele udsendelsen af Fokus her.


Seneste nyt

fra Nordjylland