Nyt friplejehjem åbner fem år efter det kommunale lukkede
I Ulsted nær Hals har borgerne de sidste fem år kæmpet for at få et plejehjem til byen. Nu åbner Ulsted Friplejehjem med endnu flere pladser end tidligere.
Da klokken slog 13.30, blev den røde snor klippet til det nye friplejehjem i Ulsted.
Siden 2017, hvor Aalborg Kommune lukkede det kommunale plejehjem i byen, har man skullet mindst 10 kilometer væk for at komme til det nærmeste plejehjem.
Det ville borgerne i området lave om på, og derfor står der i dag et splinternyt friplejehjem i byen.
- Jeg synes, det er rigtig godt. Her kan man få lov til at bo i sit lokalsamfund, hvor man har sine venner og familie, og man kan få besøg, når man har lyst, siger bestyrelsesformand Carsten Kristensen.
Samarbejde med kommunen
Det kommunale plejehjem i Ulsted havde kun 12 beboere, og derfor valgte byrådet i Aalborg i 2017 at lukke Ulstedparken, som det forhenværende plejehjem hed.
Allerede få måneder efter den beslutning gik flere borgere i Ulsted sammen om at få et plejehjem tilbage til byen.
- Det er utrolig vigtigt for et lille samfund for Ulsted, at man nu igen har fået sin identitet tilbage, siger Carsten Kristensen.
Også vicedirektør i Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, Ove Gerhard Jensen, kiggede forbi åbningen af det nye friplejehjem.
- Vi er meget begejstrede, for vi er glade for friplejehjem i det hele taget, siger han og fortsætter:
- Det giver os en mulighed for at samarbejde med nogle, der måske tænker lidt anderledes, end vi gør.
Det nye friplejehjem er udsmykket med vægmalerier på gangene, hvor motiverne er fra kendte steder i lokalområdet. Dem har kunster Kiss Jönsson stået for at lave.
Friplejehjem giver flere muligheder
Carsten Kristensen kan godt forstå, at det rent økonomisk nok ikke gav meget mening at fortsætte med et plejehjem med kun 12 beboere, og han synes, at man dengang burde have forsøgt sig med en udvidelse af plejehjemmet.
Ulsted Friplejehjem har dobbelt så mange værelser, og der er desuden plads til, at man kan flytte ind med sin ægtefælle.
- Det skal være et sted, hvor vi er her for beboernes skyld. De ting, beboerne stadig har brug for at gøre, skal vi støtte dem i så langt hen ad vejen, vi kan, siger forstander, Karin Nielsen.
Friplejehjemmet er en selvejende institution, hvilket betyder, at man kan tilkøbe sig ydelser - noget man ikke kan i det offentlige.
- Det, at man har muligheden, gør, at man føler sig mere fri. Der er kommunen jo underlagt nogle andre regler, så de ikke kan lave mersalg, og derfor kan vi bare noget helt andet, siger forstander Karin Nielsen.
Her kan du høre, hvad professor ved AAU, Hanne Kathrine Krogstrup, tænker om fremtiden for friplejehjem: