Nyt genbrugsprojekt: Sorter dine havemøbler og hjælp miljøet

Hvide plastikmøbler i en container og farvede i en anden. Så simpel er opskriften på et nyt genbrugsprojekt i Aalborg Kommune.

Plastik har gennem lang tid både været en trussel for miljøet og en meget kostbar ressource, fordi det har været svært at genanvende. Men det skal et nyt, nordjysk plastikprojekt nu lave om på.

Ved på genbrugsstationerne at sortere plastikhavemøbler i farvede og ikke-farvede møbler får virksomheder langt bedre mulighed for at genanvende plastikken - det kan både være en rigtig god forretning og godt for miljøet. 

Siden 1972 har firmaet Aage Vestergaard Larsen fra Mariager arbejdet med genanvendelse af plast. Senest har virksomheden indledt et nyt samarbejde med Aalborg Kommune med et – ifølge virksomheden stort potentiale, der skal gøre det til en god og miljørigtig forretning for Aage Vestergaard Larsen at overtage grovsorteret plast fra genbrugsstationer.

-Så bliver det lavet om til granulat, der bliver solgt til plastindustrien. Vi skulle gerne være i hele Danmark på den her måde, siger Gitte Buk Larsen, der er forretnings, - udviklings, - og marketingschef i Aage Vestergaard Larsen.

Projektet synes ganske simpelt: Det kræver blot at farvede plasthavemøbler nu som noget nyt ryger i én container, mens de hvide plasthavemøbler ryger i en anden.

- Vores konklusion lige nu er, at der bare skal en ekstra container til, et ordentligt skilt, og så en god dialog mellem borgerne og pladsfolkene, siger Klaus Bystrup, der er projektleder ved Aalborg Forsyning. 

quote Vores konklusion lige nu er, at der bare skal en ekstra container til, et ordentligt skilt, og så en god dialog mellem borgerne og pladsfolkene

Klaus Bystrup, der er projektleder ved Aalborg Forsyning

Den sorteringsøvelse kan på landsplan redde op mod 4000 tons plast fra at ryge på forbrændingen om året.

-Plast er en knap ressource, det er lavet af olie, det er et fossilt brændstof, så når vi brænder det af, så er det skidt for klimaet, og samtidig skal der udvindes mere olie for at erstatte den plast, der er brændt af. Så jo mere vi kan genanvende, jo bedre bliver det, siger rådmand for Miljø- og Energiudvalget i Aalborg Kommune Lasse P. N. Olsen (Enhedslisten).

Det er altså den farvede plast, der er nemmeste at genanvende, fordi der i fremstillingen af den hvide plast bliver brugt eksempelvis kridt, som er svært at blande med ren plast og genanvende.  


Seneste nyt

fra Nordjylland