Nyt kursus: Efter 30 minutter kan du redde liv

Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning arbejder for, at flere danskere kan give førstehjælp. Nu kan man få et gratis lynkursus.

På bare 30 minutter kan man tilegne sig den basale viden til at kunne redde en af sine venner, bekendte eller familiemedlemmer, hvis det går galt. Projektet hedder Giv Liv, og ideen er, at flest mulige af os danskere skal kunne genoplive og lave hjertelungeredning.

- Det er meget vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre, hvis der falder en om med hjertestop, siger GivLiv koordinator Nanna Marie Jensen fra Hjerteforeningen.   

Det er hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning, der står bag GivLiv, som i sin enkelthed går ud på at uddanne en masse frivillige instruktører, der kan undervise gratis rundt om i Danmark.

Hjertelungeredning er livsnødvendigt

En af dem, der har meldt sig, er Anna Henriksen, der er en af de 12 første GivLiv-instruktører i Nordjylland. Hun har selv prøvet at redde andre og ved, hvor vigtig hjertelungeredning er, når der sker et uheld.

- Hvis jeg en dag falder om på gaden, så vil jeg gerne have, at makkeren ved siden af ikke er bange for at gøre noget, siger hun.

Målet er, at der skal uddannes 350 instruktører i Danmark (cirka 50 i Nordjylland), som skal give 30.000 danskere et lynkursus. Instruktørerne kan bookes gratis af alle. 

- Hvert minut, du ikke gør noget, daler chancerne for at overleve med 10 procent, siger Anna Henriksen.

Hver dag får cirka ti danskere hjertestop uden for hospitalerne. Ifølge Hjerteforeningen overlever kun 1 ud af 31, hvis der ikke er nogen, der træder til, før ambulancen når frem. Hvis der bliver givet førstehjælp, ligeså snart hjertet stopper med at slå, overlever en ud af otte.

Du kan læse mere på Hjerteforeningens hjemmeside på linket her


Seneste nyt

fra Nordjylland