Nyt koncept hjælper unge ind i landbruget

Nyt koncept fra Vadum med at deles om driften af økologisk gård vækker opsigt. Og konceptet er så godt, at det vinder priser.

Økologisk Bonde Per Bundgaard har åbnet sin gård op for nye landmænd. Han har valgt at fokusere på sin planteavl, og har lavet en forretningsmodel, der giver unge landmænd en chance i en tid, hvor bankerne kræver millioner på kontoen for at gøre drømmen om egen gård til virkelighed.  

Projektet i Vadum  hedder Sharemilkers og går i al sin enkelthed ud på, at unge landmænd lejer sig ind på Bundgaards gård. De unge står for kvægdriften, mens han dyrker sine marker.

De to kammerater fra landbrugsskolen har en 10-årig plan med Sharemilkers-projektet.
De to kammerater fra landbrugsskolen har en 10-årig plan med Sharemilkers-projektet.
Foto: Mick Anderson

- Det er nemmere for de unge at komme i gang. De skal bare koncentrere sig om at passe deres køer, om at tjene penge og få nogle erfaringer, opsummerer Per Bundgaard konceptet.  

Ideen kommer fra New Zealand, hvor sharemikling er normalt. I Vadum har to unge landmænd investeret i 120 økologiske malkekøer, og de lejer stald og græsarealer af PerBundgaard.

En win-win situation for begge parter: Per Bundgaard, kan koncenterer sig om sin økologiske planteavl, og de unge beviser med tid overfor banken, at de kan drive et landbrug og betale deres gæld.

- Projektet giver de unge mulighed for at skabe noget kapital og erfaring, så de med tiden kan købe deres egen gård, siger Per Bundgaard.

Sharemilkers har vundet flere priser, senest "generationsprisen" fra Økologisk Landsforening. Se hele reportagen og hør, hvorfor de unge synes, det er en god idé. Det er i aften i vores udsendelse klokken 19.30.

Nyt koncept gør det nemmere for unge landmænd i gang med deres drøm.
Nyt koncept gør det nemmere for unge landmænd i gang med deres drøm.
Foto: Mick Anderson

 


Seneste nyt

fra Nordjylland