Nyt laboratorium skal bekæmpe plast

STRANDET.Lab går i kamp mod de tonsvis af plastikaffald, der hvert år skyller i land langs de nordjyske strande.

På grund af strømforholdene bliver særligt strandene omkring Vorupør et affaldsoffer, og netop her har et nyt initiativ – STRANDET.Lab - valgt at tage kampen mod plasten op. Projektet er blevet bevilliget 350.000 til et nyt laboratorium, der skal være med til at bekæmpe plastikaffaldet.

Et forladt autoværksted i Vorupør bliver snart lavet om til et videns-, formidlings- og forskningscenter med fokus på plastikaffald fra verdenshavene. Landdistriktspuljen har givet 350.000 kroner i tilskud, og projektlederen i initiativet, der går under navnet STRANDET, har store ambitioner for projektet.

- Vi har holdt en fest med plastik de sidste halvtreds år, og der er ingen, der har tænkt over, hvad konsekvenserne var. Det vi gerne vil, det er at finde ud af, hvordan kan vi få noget værdi ud af plastikken, og skabe incitament til, at det bliver fjernet, siger Julie Müller, der er projektleder i STRANDET.Lab.

quote - Vi har holdt en fest med plastik de sidste halvtreds år, og der er ingen, der har tænkt over, hvad konsekvenserne var.

Julie Müller, projektleder i STRANDET.Lab

Udover at engagere i og oplyse om problemerne med plastikaffald i havene, vil STRANDET blandt andet også forske i, om affaldet kan omdannes og tillægges en værdi, så det måske endda kan blive en god forretning.

- Hvis folk kan lave et unikaprojekt eller produkt, eller et designprodukt, så vil folk også gerne betale en højere pris for produktet, siger Julie Müller.

Julie Müller håber, at foreninger, skoler og frivillige vil hjælpe med at samle affaldet, som laboratoriet i det gamle autoværksted så vil tage sig af.

Initiativet bliver rost af Franz Cuculiza, der er administrerende direktør ved Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager, som arbejder med at genanvende plast.

- I Danmark har vi 300.000 tons plast, som ikke bliver genanvendt, men som vi brænder eller eksporterer. Der er der, vi skal sætte ind. Det skal sendes til genanvendelse. Den holdning skal indarbejdes i os alle sammen, siger Franz Cuculiza. 

Se hele interviewet i indslaget øverst i artiklen.


Seneste nyt

fra Nordjylland