Nyt liv i stationsbygninger: Billetkontor bliver til pendlerboliger og café

En række af DSB’s lukkede stationsbygninger i Nordjylland står tomme og forfalder, selv om flere er bevaringsværdige. Nu forsøger DSB sammen med lokale ildsjæle at skabe nyt liv i bygningerne.

Der dufter igen af kaffe på Hobro Station. Det har der ellers ikke gjort, siden DSB lukkede kiosk og billetsalg i 2013. Siden dengang har bygningen stået tom.

Men 1. januar åbnede fonden Hedehuset en socialøkonomisk café med navnet ”På Banen” i bygningen. 30 sårbare unge, ofte med psykiske udfordringer, får via arbejdet på caféen hjælp til at blive parate til en uddannelse eller et job.

quote Det har været et kæmpe arbejde at ændre den her bygning fra at være billetkontor til at være en café.

Sofie Saaby, projektleder

- Det har været et kæmpe arbejde at ændre den her bygning fra at være et billetkontor til at være en café. Det var hvidt overalt og virkeligt hærget og gammelt, da vi overtog bygningen, fortæller Sofie Saaby der er projektleder på Café På Banen.

60 tomme stationsbygninger

På landsplan har DSB op mod 60 gamle stationsbygninger, som ligger helt eller delvist ubenyttede hen. Derfor har DSB siden 2016 forsøgt at leje de tomme bygninger ud til lokale ildsjæle. To medarbejdere er ansat til projektet hos DSB. 

- En bygning, der står tom, er jo bare en klods om benet og en udgift. Vi vil rigtig gerne have de her bygninger, som ofte også er flotte gamle bygninger, gjort til et aktiv for lokalsamfundene. Vi kan også se, at det skaber tryghed for vores rejsende, når der sker noget på stationen, i stedet for at det er en halvtom, mørk bygning, som bare ligger hen, siger underdirektør i DSB Ejendomme, Jes Transbøl.

For Fonden Hedehuset har der være to formål med at åbne cafeen i Hobro.

- Vi kunne skabe liv i den her tomme bygning, som er det første, man møder, når man kommer til Hobro. Det er godt for den her del af byen. Samtidig kunne vi løfte en social opgave i forhold til at skabe beskæftigelse for en gruppe sårbare unge, siger Sofie Saaby.

 

Pendlerbolig på stationen i Hjørring

Der er planer for flere af de lukkede stationsbygninger i Nordjylland. I Hjørring vil kommunen sammen med DSB lave ni små pendlerboliger i den tomme stationsbygning. Det er en mellemting mellem et hotelværelse og en almindelig lejebolig. Her kan folk med korte ansættelser i byen få en midlertidig lejlighed.

Det har erhvervslivet efterlyst. Projektet har fået 8,5 millioner kroner i støtte fra Transport- Bygnings- og Boligministeriet.

- Det er et rigtig spændende projekt. Det kunne være Vendsyssel Teater eller Hjørring Sygehus, som man har været i dialog med, som altså har de her behov hos medarbejdere eller hos potentielle medarbejdere, siger underdirektør i DSB Ejendomme Jes Transbøl.

- Hvor kan jeg købe billet?

I Hobro kan pendlerne med den socialøkonomiske café igen få en kop kaffe med på togturen. Andre bruger cafeen som en arbejdsplads.

quote Folk spørger ind til, hvor de kan købe en billet, men det har vi jo ikke noget af her på caféen.

Catrine Olsen, medarbejder i På Banen

- Hvis jeg er hjemme, får jeg lavet alle mulige andre ting, så derfor er det godt lige at komme lidt hjemmefra. Her er der god kaffe og en hyggelig stemning. Det er et godt sted for mig at sidde og arbejde, og så kan jeg godt lide at støtte det her projekt, siger Lisbeth Nielsen, mens hun arbejder på sin bærbare computer på caféen.

Nogle kunder har dog lidt svært ved at forstå, at caféen intet har at gøre med DSB længere. Det mærker de unge ansatte ofte.

- Folk spørger ind til, hvor de kan købe en billet, men det har vi jo ikke noget af her på caféen, siger Catrine Olsen.

Hun begyndte at arbejde på caféen i februar, og hendes mål er at blive klar til at kunne gå i gang med uddannelsen til ernæringsassistent.

Andre stationer trænger også til liv

Der er flere nordjyske DSB-stationer der stadig ligger øde hen, men det kan være, at cafetoget kører videre til dem.

- Det her er jo historien mange steder, altså at det er nogle rigtig flotte gamle bygninger, der bare står og gaber. Jeg kan sagtens se os gå ind i andre stationer og gøre det samme. Vi har haft rigtig god succes med det, siger Sofie Saaby fra Fonden Hedehuset

I Nordjylland har DSB også forsøgt at udleje eller sælge stationerne i Bedsted, Thisted, Sindal og Brønderslev, men det er ikke lykkedes endnu.

Fakta om Hjørring og Hobro stationer

Den oprindelige station i Hobro er fra 1869 og blev nedrevet og udskiftet af den nuværende station i 1893 i forbindelse med etableringen af Hobro-Aalestrup-Løgstør jernbane. Den pompøse bygning i Hobro er tegnet af arkitekt Thomas Arboe, der har tegnet flere offentlige bygninger. Hobro station blev fredet i 1992.

Hjørring Station er også tegnet af Thomas Arboe sammen med arkitekt N.P.C. Holsøe. Bygningen er opført i 1871.

Kilde: danskejernbaner.dk

Seneste nyt

fra Nordjylland