Nyt slag om nordjysk lægeuddannelse

Med lægemangel og lukning af vagtlæger er debatten om en nordjysk lægeuddannelse nu blusset op igen.

Socialdemokraterne presser på for at få lægestuderende til Aalborg, fordi de tror, det kan afhjælpe problemer med lægemangel i regionen.

- Der er akut mangel på læger, og vi er nødt til at gøre noget ved problemet nu, for ellers vil det vokse os over hovedet. Hvis vi vil have læger i Nordjylland, må vi uddanne dem her, siger det nordjyske folketingsmedlem for Socialdemokraterne, Rasmus Prehn.

Aalborg Universitet har før søgt om at oprette en lægeuddannelse. Videnskabsministeren afslog, men godkendte en uddannelse i industriel medicin.
Universitetet har nu igen søgt om tilladelse - og rektoren mener, at en nordjysk lægeuddannelse kan holde de studerende i regionen.

- Vores tal viser, at lidt over halvdelen af vores studerende bliver her i regionen efter endt uddannelse. Studerer nordjyder derimod i en anden del af landet, har vi erfaring med, at de ikke vender tilbage. Det gør lægerne heller ikke. Så en lægeuddannelse på Aalborg Universitet vil i høj grad kunne hjælpe på lægemanglen, siger rektor Finn Kjærsdam.

Videnskabsminister Helge Sander (Venstre) afviser, at en ny uddannelse kan løse det akutte problem med lægemangel.
- Problemet med vagtlæger og lægemangel er ikke noget, der løses her og nu, siger Helge Sander fra Venstre og tilføjer at det skyldes, at der går mange år, før en læge er færdiguddannet og kan praktisere:
- Der går jo 12-14 år, før læger når så langt.

Tidligere var det videnskabsministeren, der bestemte, om nye videregående uddannelser skulle godkendes. I dag er den opgave overgået til det såkaldte Akkrediteringsråd.

Ministeren slipper ifølge Rasmus Prehn (Soc.Dem) dog ikke for at hjælpe med at finde en løsning på problemet.
- Jeg vil sige til ministeren, at han kan indskærpe overfor Akkrediteringsrådet, at der er samfundsmæssige behov, når der er det. Som i Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland