Øko-landbrug i Thy indgår samarbejde med Thisted Bryghus

Nye øl fra Thisted Bryghus kommer til at indeholde økologisk gårdmalt fra Thy.

På det økologiske landbrug Gyrup dyrker man korn, laver økologisk oksekød og maler gårdmælk. Og i lang tid er kornet brugt til mel, brød og Thy Whiskey, men nu produceres der også malt af gårdens korn, som bruges af danske mikrobryggere og -destillerier. 

Et af bryggerierne, der har fået øjnene op for malten på Gyrup, er Thisted Bryghus. Det er bryghusets to nye økologiske øl ØL Rug og ØL Spelt, som kommer til at smage af Gyrup. Det økologiske landbrug i kanten af Nationalpark Thy leverer økologisk malt, rug og spelt til de to nye øl i 2018.

- Vi er meget stolte af de to øl, som er et oplagt valg til frokosten eller en lettere middagsret, og et ægte bevis på et godt lokalt samarbejde, siger brygmester hos Thisted Bryghus Antoni Madsen i en pressemeddelelse.

For det er ikke tilfældigt, at Thisted Bryghus laver aftale med slægtsgården Gyrup. Her arbejder to generationer sammen om at eksperimentere med dyrkning af forskellige økologiske kornsorter, som byg, spelt, rug og emmer, som bliver dyrket på markerne i eller lige omkring Nationalpark Thy.

På gården etablerer gårdejer Nicolaj Nicolajsen og hans to svigersønner Andreas Poulsen og Jakob Stjernholm nu deres eget økologiske gårdmalteri, som giver yderligere muligheder for at lave nye ingredienser til øl.

- Vi har fantastisk klima til dyrkning af maltbyg i Danmark, men langt det meste byg er af samme få sorter, og ender på få fabrikker, hvor størrelsen alene ikke muliggør variation i smagen. Ved at have hånd om det hele på gården, fra valget af sorter, dyrkning i marken, maltning og ristning, kan vi sammen med bryggerne udvikle helt unikke ingredienser til den øl, der skal brygges, og det giver nye muligheder, når det gælder smag, fortæller Andreas Poulsen fra Gyrup.


Seneste nyt

fra Nordjylland