Økogrise kommer på larvefødder

Økologi er langt fra kedeligt, har en landmand ved Brønderslev bevist med sin rullende svinestald.

Man skulle næsten tro, Georg Gearløs havde været i gang i sit gakkede værksted for at komme på dét her: En trillende svinestald på larvefødder og solceller. Men opfindelsen er ikke fra Andeby-universet, den er derimod ganske lokal. Faktisk er det økolandmand Hans Henrik Thomsen fra Hallund ved Brønderslev, der står bag prototypen på fremtidens mobile svinestald.

Tanken var, at de økologiske grise, som fødes i hytter på friland, skulle blive ude på markerne i stedet for at flytte ind i en stor, stationær stald. Samtidig ville Hans Henrik Thomsen gerne have muligheden for at samle opsamle gødningen fra svinene, som man kan i en stald, og så var svaret lige for: at gøre stalden mobil.

- På den måde kan vi fordele den gødning, grisene afleverer, jævnt over markerne, og vi kan udnytte deres rodeinstinkt til jordbearbejdning og rodukrudtsbekæmpelse, siger Hans Henrik Thomsen, som har plads til 150 svin i sin nye stald.

Og idéen har allerede vakt jubel hos Økologisk Landsforening, hvor man ser et stort potentiale i idéen. Aarhus Universitet og Udviklingscenter for Husdyr på Friland er allerede blevet koblet på projektet, så det kan videreudvikles i et forsknings- og demonstrationsprojekt de kommende år.

- I princippet kan en svineproducent flytte sine grise rundt i en planteavlers sædskifte og er ikke geografisk bundet af et fast staldbyggeri. Det gør grisene til en mobil gødningsressource, og giver landmanden en enorm fleksibilitet. Vi ser et meget stort potentiale i det her koncept, siger Else Torp Christensen, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

Målet er, at flere rullende koncepter for svinestalde med plads til 150 dyr i hver skal se dagens lys.


Seneste nyt

fra Nordjylland