Økologer får hjælp til at forberede kontrol

Mange nye økologer skal have kontrol for første gang. For at undgå, at det ender med påtaler, bøder eller i værste fald fratagelse af øko-autorisationen hjælper Agri Nord med at blive klar til kontrollen.

Hvor er regnskabsbilagene? Hvilken dato kom køerne på græs? Hvordan har besætningens medicinforbrug været? Hvad med mit gødningsregnskab?

Der er mange ting at holde styr på som økolog, og de ting skal være i orden, når Landbrugsstyrelsen kommer forbi på økologikontrol.

- Der er mange regler, der skal overholdes, og det kan være noget af en mundfuld for nye økologer, siger chef for Agri Nords økologirådgivning, Thomas Vang Jørgensen.

Overskridelse af øko-reglerne kan medføre påtaler, bøder og i værste fald fratagelse af autorisationen.

Økologichefen oplever, at kontrolstatistikken hvert år er fyldt med overtrædelser, der bedst kan karakteriseres som begynderfejl. Begynderfejl, som vel at mærke begås af både nye og gamle garvede økologer.

- Uanset om du er ny eller gammel økolog er det vigtigt at være godt forberedt til kontrollen så du undgår påtaler eller det der er værre - siger Thomas Vang Jørgensen.

For at rydde ud i begynderfejlene, er Agri Nord klar med tilbuddet "Klar til Økologikontrol" til de økologer, der gerne vil være grundig forberedt, når kontrolløren kommer på besøg. Det tager et par timer, hvor landmanden sammen med en økologirådgiver får styr på alle papirerne, og gennemgår de fysiske rammer på bedriften, så alt er klar til kontrolbesøget.

- Alle økologer fortjener at kontrolbesøget er en god oplevelse. Husk også, det er økokontrollen, der garanterer at økomærket er 100 procent troværdigt, så økologer kan få merpris for varerne, siger Thomas Vang Jørgensen.

Fem typiske årsager til påtaler

- Manglende eller mangelfuld årlig indberetning
- Manglende eller utilstrækkeligt bilag/regnskab
- Dyr og/eller produkter er solgt med forkert status
- Utilstrækkelig dokumentation for afgivelse eller modtagelse af kvælstof
- Hele bedriften er ikke under omlægning eller planlagt omlagt

Seneste nyt

fra Nordjylland