Økologisk landsby skyder op i Hobro

En af de første regulære økologiske landsbyer i Danmark bliver lige nu opført i Hobro. Rækkehuse, villaer og et plejehjem på samme sted skal ifølge bygherrerne gøre det til et bosted fra vugge til grav.

Entreprenør, Charles Kastberg, har travlt. Landsbyen Kirketerp i den nordlige del af Hobro er klar med soklerne, og i løbet af nogle måneder kan de første flytte ind i en lille by, der udtrykkeligt hviler på økologi, fællesskab og bæredygtighed.

- Når man køber hus her, så ved folk, at de køber sig ind i noget, hvor fællesskab har en høj værdi. Det afspejler sig også i købsaftaler, lejeaftaler og vedtægter for beboerforeningerne, siger Charles Kastberg.

Historien er afgørende for det nye projekt. Udgangspunktet er de levende hegn og Kirketerp tvillingegården, der er en af Danmarks ældste økologiske gårde.

Mariagerfjord Kommune stolt af øko landsby

Nu bliver den til ny landsby med rækkehuse, villaer og et friplejehjem bygget ind i det gamle miljø. Indtil pesten kom i 1300-tallet, husede stedet en stor landsby med egen kirke. De seneste udgravninger har vist, at der var 2.000 grave omkring den gamle kirkeruin.

- Nu er det som om, vi genopfinder et gammelt område, der tilmed har den helt fantastiske kvalitet, at det ligger som en kile ind i  Hobro, siger Charles Kastberg.

Rico Holmgård og hans familie med kone og to små børn venter kun på at få taget det første spadestik til drømmehuset i den nye Kirketerp landsby.

- Det er jo altafgørende at flytte sådan et sted hen. Det er et godt sted for vores børn at vokse op i. De får nogle omgivelser, der er trygge og flotte at være i. Og så kan jeg godt lide det tvungne koncept med byggematerialer i tegl, mursten og træ, der kan holde i mange år. Jeg er nyuddannet bygningskonstruktør og fornemmer tydeligt, at der er stor vægt på bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at det her er kommet for at blive siger Rico Holmgård.

Friplejehjem i øko landsby skal vedtages i Mariagerfjord Byråd

Charles Kastberg og hans byggefolk holder skarpt fokus på, at konceptet med økologi, bæredygtighed og fællesskab bliver overholdt.

- Og så er der også den gode mulighed ved den nye landsby, at man faktisk kan bo her fra vugge til grav. Hobro har enormt mange tilflyttere, og for mange af dem, har det været vigtigt, at der også er mulighed for at få forældrene med. De kan jo bo på friplejehjemmet eller i en af lejlighederne i første omgang, siger Charles Kastberg.

Kirketerp-gårdene, som stadig ligger på stedet, er gamle slægtsgårde med fem generationer som fæstebønder og selvejere i fire generationer side 1700-tallet. Den nye økologiske landsby, Kirketerp, er i første omgang projekteret med 26 rækkehuse under Lejerbo, 17 private rækkehuse, 19 villaer og et friplejehjem med 24 pladser. Målet er 400-500 boenheder.  

Fælles dyrehold, nyttehaver og mindre fællesarealer – alt sammen økologisk - er rammen om Kirketerp landsbyen. Byggefolkene har på forhånd talt med folk, der i dag bor i Aalborg, Randers, Viborg og Aarhus for at finde ud af, om den økologiske landsby er en god ide. Charles Kastberg er ikke længere i tvivl.   

- Folk vil gerne have fællesskab og folk elsker at komme hinanden ved, siger han


Seneste nyt

fra Nordjylland