Økonomiudvalg: Rigtigt at erklære borgmester inhabil

Økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune lukker nu sagen om borgmesterens habilitet ned. De vurderer, at det var helt korrekt at sende ham uden for døren i sag om grundhandel.

Sagen om Himmerlandsgade 33 i Aars, der i godt tre uger har fyldt rigtig meget hos Økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune, har nu fundet sin afslutning.

På udvalgets ordinære møde onsdag fremlagde borgmester Knud Kristensen (Kons.) et notat om en købsoption på ejendommen som dokumentation på at hans eget holdingselskab ikke længere ejer ejendommen og dermed på, at han ikke var inhabil i sagen, da den blev diskuteret på udvalgsmødet 14. september.

Det øvrige udvalg var dog ikke enig med borgmesteren i at notatet beviser, at han ikke var inhabil, og her lander sagen.

- Det var forfriskende at modtage mail fra borgmesteren i sidste uge med det notat han også fremlagde i dag (onsdag red.). Det beviser bare ikke andet end at der fortsat ikke er bevis for at han ikke var inhabil. Derfor kommer vi frem til at det var korrekt af udvalget at kalde borgmesteren inhabil den 14. september, siger Per Bach Laursen (Venstre), der er viceborgmester og medlem af Økonomiudvalget.

Det var den 14. september sagen tog sin begyndelse. Her skulle et salg af ejendommen på Himmerlandsgade til ungdomsboliger diskuteres, og da udvalget ikke kunne finde en tinglyst handel, der endegyldigt ville bevise at borgmesteren ikke var inhabil, gik han på udvalgets meget klare opfordring - modvilligt - ud af døren.

Efterfølgende udtrykte det samlede udvalg undtaget borgmesteren voldsom kritik af borgmesteren, der endnu engang havde placeret sig i midten af et habilitetsspørgsmål. Det skete i et læserbrev i Aars Avis hvor udvalget blandt andet skrev:

- Hele dette forløb skaber naturligvis en tillidskløft mellem borgmesteren og resten af Økonomiudvalget – og måske endda overfor resten af byrådet.

Den tillidskløft er ifølge Per Bach Laursen ikke blevet mindre, men sagen får ikke umiddelbart nogen konsekvenser for borgmesteren.

quote Vi skal til at have et øje på hver for at se, at alt er i orden.

Per Bach Laursen (Venstre), viceborgmester, Vesthimmerlands Kommune

- Vi ser det ikke som en mulighed at stille et mistillidsvotum i byrådssalen. For det første står der 10 konservative mandater ud af de 27 i byrådet og bakker op om borgmesteren og for det andet er det slet ikke vores hensigt at sætte borgmesteren i mistillid. Vi vil bare gerne have en indrømmelse og en undskyldning, siger viceborgmesteren.

Den har udvalget ikke fået, og ifølge Per Bach Laursen kan man derfor ikke viske tavlen ren. Istedet får udvalget nu mere arbejde med at kontrollere deres forretninger. 

- Økonomiudvalget vil være meget opmærksomme på fremtidige sager om grundhandler og licitationer, og det kan jo medføre en øget arbejdsbyrde for både udvalget og forvaltningen. Vi skal til at have et øje på hver for at se, at alt er i orden.

Borgmester Knud Kristensen har onsdag aften ingen kommentarer til dagens møde og sagen i øvrigt. Han henviser til, at den i øjeblikket bliver behandlet i Statsforvaltningen.


Seneste nyt

fra Nordjylland