Østarbejdere vil snart mangle på nordjyske gårde og fabrikker

Arbejdskraft fra Østeuropa er nødvendig for den nordjyske økonomi, men i fremtiden kan det blive sværere at trække dem herop.

De har ikke haft det bedste ry, de østeuropæiske mænd og kvinder, der de seneste 28 år er kommet til Danmark for at arbejde. De har fået skyld for at forvride konkurrencen og dumpe lønningerne. Og kritikken er kun blevet hårdere, i takt med at indvandringen er steget.

Faktisk er antallet af østeuropæiske arbejdere i Danmark syvdoblet, siden Murens fald i 1989. Men den billigere arbejdskraft fra øst har ikke været et problem for erhvervslivet - tværtimod, viser nye tal fra Kommunernes Landsforening (KL).

I de nordjyske kommuner finder man for det meste østeuropæerne i landbruget og i industrien, i de job som ingen andre vil have. Kun i Aalborg Kommune er det hotel- og restaurationsbranchen, der er den primære branche for østarbejderne.

Andelen af østeuropæere i befolkningen mellem 20 og 64 år:

Vesthimmerlands Kommune - 5,5 procent
Mariagerfjord Kommune - 4,2 procent
Thisted Kommune - 4,1 procent
Aalborg Kommune - 3,9 procent
Frederikshavn Kommune - 3,4 procent
Rebild Kommune - 3 procent
Morsø Kommune - 2,9 procent
Hjørring Kommune - 2,7 procent
Jammerbugt Kommune - 2,4 procent
Brønderslev Kommune - 2,3 procent
Læsø Kommune - 1,4 procent

Vesthimmerlands Kommune tegner sig for flest øseuropæiske arbejdere i arbejdsstyrken i Nordjylland sammen med Mariagerfjord Kommune. Færrest finder man på Læsø. Men fælles for arbejderne er, at de med tiden er blevet en uundværlig del af arbejdsmarkedet, skriver KL tirsdag.

- Vi bliver nødt til at udvide arbejdsstyrken i de kommende år, hvis vi skal have arbejdskraft nok, og der er østeuropæisk arbejdskraft en af flere løsninger. Det skal selvfølgelig ske på danske løn og arbejdsvilkår og i balance med, at man også arbejder for at få flere udsatte danskere ind på arbejdsmarkedet, siger formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen.

Men ifølge KL's analyser vil det i fremtiden blive vanskeligere at tiltrække østeuropæerne. Dels fordi der er begyndende mangel på arbejdskraft i deres hjemlande, og dels fordi lønningerne bliver højere der. Det giver udfordringer i en tid, hvor man i Nordjylland og resten af Danmark mangler arbejdskraft. 

 
 
Foto: Kommunernes Landsforening

Seneste nyt

fra Nordjylland