Offer for Strandby-ulykke skal under kniven igen

Foto: TV2 Nord

Den tidligere Falckredder Erik Schack, der blev hjerneskadet efter en alvorlig arbejdsulykke i Strandby skal have indopereret en ny hjerneskal.

Der er gået næsten tre år siden den tragiske ulykke på havnen i Strandby, der kostede to fiskere livet og efterlod yderligere to personer med svære mén.

En af de to er Erik Schack, der som Falckredder var blandt de første på stedet. Han hjalp med at redde Nick Veje, der havde forsøgt at redde de to fiskere, men selv var endt bevidstløs i lasten, ud fra skibet, ligesom han var med til at bjærge de døde.

Læs også Erik blev hjerneskadet efter redningsaktion

Efter ulykken blev Erik Schack dog selv alvorligt syg. Efter at have indåndet de giftige dampe, der slog to mænd ihjel, fik han ukontrollerbare opkastninger, diarré og flere blodpropper i hjernen. Han blev opereret, og lægerne måtte save halvdelen af hans hjerneskal af, for at redde hans liv. Han hjerne var nemlig hævet.

Siden blev hjerneskallen igen opereret fast på hans kranie, men hjerneskallen er nu krympet, og sidder løs. Derfor skal Erik Schack igen under kniven for at få indopereret en ny kranieplade. Det skriver Fagbladet 3F.

Læs også Offer for arbejdsulykke møder støtte og hjælp

Det bekymrer dog familien, at den 54-årige Erik, der var i koma i 19 dage efter ulykken, nu skal opereres igen, og Erik ønsker det ikke selv.

- Men vi har ikke noget valg. Risikoen ved at gå, som han gør nu, er større end risikoen ved en operation. Han kan skubbe rundt med den løse kranieplade, der nogle steder er slidt papirtynd. Han kan dø af at få et puf, hvor han slår hovedet, der hvor hjernen er ubeskyttet, fortæller hustruen Pia Schack til Fagbladet.

Efter de 19 dage i koma ventede der Erik Schack et langvarigt genoptræningsforløb, og det var først i juli 2015 - næsten et år efter ulykken - han igen kunne flytte hjem til familien i Sæby.

Erik Schack bliver aldrig helt fri af ulykken, og hans og familiens liv kompliceres yderligere af at hverken Arbejdsskadestyrelsen eller Ankestyrelsen vil anderkende hans hjerneskade som en arbejdsulykke.

De vurderede i henholdsvis december 2014 og maj 2015 at det var tilfældigt, at Erik Schack blev syg samme dag som den tragiske ulykke i Strandby. 

Læs også 3F går ind i sag om hjerneskadet Falckredder

I sommeren 2016 anlagde 3F et civilt søgsmål mod Ankestyrelsen på vegne af Erik Schack, hvor de kræver erstatning efter reglerne om arbejdsulykker. Det vides endnu ikke, hvornår sagen bliver afgjort.

TV2 Nord fulgte gennem et år det andet offer, der overlevede ulykken, Nick Veje. Han kæmpede, sammen med sin nystiftede familie, for at vende tilbage til livet. Det blev til to programmer kaldet "Nick og Tanja - efter ulykken," som tilrettelægger Jesper Bradsted og fotograf Søren Broust Hansen i foråret vandt en Circom-pris for.

Du kan se første afsnit herunder. Afsnit to kan du se her.

28:36

Reportage om den 25-årige Nick der kom ud for en alvorlig ulykke

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord