Økonomien kollapsede og nu skylder opholdssted skat for millioner

Den største del af regningen for de to konkurser på de sociale opholdssteder Hugin og Munin i Aalestrup ender hos skatteborgerne. I det sidste halve år frem mod konkurserne blev der nemlig ikke betalt skat af de ansattes løn.

Der var økonomisk kaos i månederne op til konkurserne i Hugin og Munin. De to opholdssteders pengeinstitut mister tilsyneladende tilliden til ledelsen og smækker kassekreditten i.

Det er den Jyske Sparekasse i Skals, der er pengeinstitut for både Hugin og Munin Fonden og Hugin og Munin ApS, der lukker kassekreditten i slutningen af december 2018. Rasmus Bisgaard forsøger at afværge en krise med sine ansatte og tager et privat lån for at kunne udbetale løn. Men udbetalingen er alligevel meget usædvanlig.

- Jeg tænker ikke, der er betalt skat og kun i nogen grad pensioner og feriepenge, men jeg kunne ikke sende vores ansatte hjem uden løn for december, siger Rasmus Bisgaard.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Låner penge privat

Pengene til decemberlønnen låner Rasmus Bisgaard privat. Ifølge TV2 Nords oplysninger af firmaet Liseborg, der ejer det tidligere Blåkærgård i Viborg, hvor de to nye botilbud Next Step og Last Step er flyttet ind.

På den måde kan der udbetales løn til cirka 60 ansatte fordelt på de forskellige opholdssteder. Ifølge TV2 Nords oplysninger fortsætter udbetalingerne af løn uden skattetræk på alle opholdssteder og i de fleste tilfælde uden pension og feriepenge frem til konkurserne d. 15. maj.

- Det er aldrig okay at tilbageholde skattebetalingen for sine ansatte, og jeg kunne ikke drømme om det. Indtil myndighederne har afgjort, hvad der er tale om, vil jeg nøjes med at kalde det noget værre roderi, siger Else Marie Kristiansen, der som bestyrelsesformand i Botilbuddet Next Step formentlig står med en stor regning fra skat.

Rasmus Bisgaard, ejer og forstander hos Hugin og Munin Last Step. 
Rasmus Bisgaard, ejer og forstander hos Hugin og Munin Last Step. 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Koncernen kollapser

Den tidligere bestyrelsesformand for Hugin og Munin Fonden er først blevet orienteret om det private lån og om den skattefrie løn for nylig.

- Jeg synes, det er næsten heroisk af Rasmus Bisgaard, at han har sørget for, at medarbejderne fik deres løn, men set i bakspejlet, når det hele går konkurs efterfølgende, så burde Hugin og Munin Fonden nok være gået konkurs allerede i december 2018, siger Mogens Kristensen.

Uden pengeinstitut og med en voksende gæld til skat og andre kreditorer kollapser koncernen af opholdssteder. Rasmus Bisgaard driver i dag kun opholdsstedet Hugin og Munin Last Step i Viborg.

- Jeg har selv penge til gode i de selskaber, jeg har haft med at gøre, kan jeg se hos kurator. Der er en saldo til min side, og det kan man sige, at jeg er stolt af, siger Rasmus Bisgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland