Økonomisk mareridt: Kæmper med ejerskifteforsikring

Nadia og Jakob Christensen købte i 2009 et hus i Halvrimmen ved Brovst. Det viste sig, at huset var fuld af fejl, byggesjusk og skimmelsvamp. Selv om familien blev syge af at bo der, så var det en kamp at få hjælp fra forsikringen.

De seneste halvandet år har været ét langt mareridt for et par fra Halvrimmen. Tovtrækkeri med forsikringen, uvished, økonomisk usikkerhed og store menneskelige udfordringer har præget hverdagen.

Familien har været igennem et forløb, hvor alt stort set er lavet om på det hus, de købte.

- Jo dybere vi kom i den her renovering, jo mere kunne vi se, der skulle laves om, siger Jakob Christensen.

Alt virkede fint, da de købte det nyrenoverede hus i 2009, men under overfladen var der store problemer. Det opdagede familien, da helbredet begyndte at skrante.

- Vi var snottede og næsen løb, og øjnene kløede og vi nyste og hostede. Vores datter har været syg siden hun blev født, og har rallet. Det er sådan en lyd, hun lavede, hvor lidt slim hele tiden kom op og ned, når hun trak vejret, siger Nadia Christensen.

En byggesagkyndig bekræftede i sommeren 2013, at den var hel gal med huset. Og så begyndte tovtrækkeriet med forsikringsselskabet. Den byggesagkyndige rådgav dem til at hyre en advokat og komme ud af huset øjeblikkeligt.

Parret troede, at de i bolighandlen havde sikret sig godt. De havde ikke bare at tegnet en almindelig ejerskifteforsikring, men en udvidet ejerskifteforsikring. Alligevel opstod der problemer med forsikringsselskabet, som ikke vil dække skaderne.

- Det har været ubeskriveligt. Vi kan ikke hamle op med det, de kan. Vi dødelige mennesker kan jo ikke snakke på deres niveau, siger Nadia Christensen.

Parret måtte flytte i lejebolig. Der gik et halvt år med sagsbehandling, inden forsikringsselskabet endelig indvilligede i at dække skaderne i gulvet. I alt gik der ti måneder med tovtrækkeri, før familien fik dækket resten af skaderne.

- Man lægger sin skæbne over i andres hænder, og du har ikke mulighed for selv at have ret meget indflydelse på, hvad der skal ske, og hvad der ikke skal ske. Og ventetiden er forfærdelig. Og så har det jo været en kæmpe økonomisk belastning, siger Jakob Christensen.

I dag er sagen med forsikringsselskabet slut. Selskabet har dækket de enkelte skader, men familien har selv måttet betale en halv million kroner ekstra for at forbedre huset, så problemerne ikke vender tilbage.

Regningen kan dog ikke sammenlignes med de menneskelige konsekvenser, som forløbet har haft.

- Det har da været hårdt. Vi har været ramt både fysisk og psykisk begge to, siger Nadia Christensen.

- Jeg har været gået ned med både stress og depression. Det har fyldt så meget, siger Jakob Christensen.

Håndværkerne har netop lagt sidste hånd på arbejdet på huset. Tag, gulv, elinstallationer og kloakker er blevet ordnet.

- Jeg vil ikke ønske det for min værste fjende. Vi har været nødt til at bo til leje i et sommerhus i næsten et år, siger Jakob Christensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland