Oldtiden på skemaet

Børn og unge kan i denne uge lære om oldtidens arbejdsmetoder og redskaber på Lindholm Høje Museet.

En ru, skurende, rytmisk lyd kommer fra de to store, flade sten, som otteårige Esben Dahl Dekhöner skraber mod hinanden. Imellem de to tunge sten bliver korn langsomt kvast. Han er nemlig ved at lave mel på gammeldags facon.

- Så har man en stor sten og så har man en anden stor sten, som man gnider ovenpå, forklarer han ivrigt.

Han er blot en ud af op mod 100 børn, som i denne uge bliver klogere på oldtiden og dens arbejdsmetoder og redskaber. Det er Aalborg Historiske Museum og Lindholm Høje Museet, der byder børn mellem 8 og 14 år indenfor til sommerskole.

- Det er for at udbrede kendskabet til museet her på Lindholm Høje og hvad vi laver i dagligdagen. Og så er det selvfølgelig også for at fortælle om, hvordan det var at leve i oldtiden, siger Elisabeth Carlsen, museumsinspektør på Lindholm Høje Museet.

Det er sjette gang, der bliver afholdt sommerskole på Lindholm Høje Museet, og deltagerne tæller både danskere og udlændinge. At projektet efter seks gange stadig er en succes, kommer ikke bag på Elisabeth Carlsen - tværtimod:

- Der er ikke nogen computer eller nogle som helst andre ting, der forstyrrer. Der er naturen og de ting, vi finder i naturen og de ting, vi kan lave i naturen. Så derfor er det rart at sidde med en kniv og et stykke træ og så snitte - stille og roligt, siger hun.

Netop det med at snitte i træ er Esben Dahl Dekhöner også glad for. Adskillige træknive og figurer er det allerede blevet til.

- Jeg er faktisk først begyndt for en uge siden på at lave træmænd, så jeg har nået at lave fire. Det her er min femte, siger han, inden han rutineret fortsætter med at snitte i et stykke træ.

Sommerskolen varer frem til på fredag.


Seneste nyt

fra Nordjylland