Omdiskuteret lægehelikopter er klar til driftsstart

Mandag markeres driftsstarten af den fjerde og omdiskuterede lægehelikopter. Lige efter nytår er den klar til at flyve med patienter.

Der har været megen ballade omkring den lægehelikopter, som til nytår er klar til at flyve med patienter.

Debattens helt store omdrejningspunkt har været placeringen af lægehelikopteren.

Valget er i sidste ende faldet på Saltum og mandag bliver driftsstarten markeret i Aalborg Lufthavn.

- Den akutlægehelikopter, vi sætter i luften nu, kan afgøre forskellen på liv og død for rigtig mange patienter, og den kan være med til at skabe øget tryghed i Danmark. Det at rede liv er jo en vigtig del af det at sikre vores sundhedsvæsen samt at sikre, at det ikke er geografiske forskelle, der afgør forskellen for folk, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (Venstre).

 
 
Foto: Rasmus Krøll

Helikopteren er den fjerde akutlægehelikopter i Danmark. Den blev vedtaget med finanslovsaftalen for 2018 af regeringen og Dansk Folkeparti med det formål at styrke akutberedskabet i den nordlige del af Danmark og sikre, at de tre nuværende helikoptere i højere grad kan bruge deres flyvetid i henholdsvis Midt-, Syd- og Østdanmark.

Der har fra starten været uklarhed om, hvor helikopteren skulle placeres, da der oprindeligt var lagt op til, at den skulle have base i Brovst, mens Dansk Folkeparti har argumenteret for en mere nordlig placering i for eksempel Sindal.

Til sidst landede kompromiset på Saltum mellem Løkken og Blokhus.

- Vi mener, det er den rigtige placering. Med base i Saltum dækker man både mange mennesker, og man har en tilpas tilknytning til de tre øvrige helikoptere, så man kan dække ind for hinanden. Det betyder for eksempel for en borger i Skagen, at vi korter omkring 20 minutter af responstiden, mens det på Læsø er knap 20 minutter. Så det gør en forskel, og derfor er Saltum-området den rigtige placering, siger Ellen Trane Nørby.

Danske Regioner er imidlertid ikke enige i, at Saltum er det rigtige sted at placere helikopterbasen. De anbefalede en placering nær Brovst, da de mente, at det ville kunne give 10 gange så mange borgere hjælp fra helikopteren inden for 20 minutter.

- Jeg havde gerne set en placering, der havde været en lillesmule sydligere i Jammerbugt kommune, og at man samtidig havde haft modet til at rykke rundt med resten af helikopterne i landet, så vi havde sikret en optimal dækning af hele Danmark, siger regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (Socialdemokratiet), der dog slår fast, at hun er rigtig glad for at have fået en akutlægehelikopter til Nordjylland.

Den nye nordjyske akutlægehelikopter sættes i drift den 2. januar 2019.


Seneste nyt

fra Nordjylland