Omfang af kviksølvsforurening på sygehusgrund kortlagt

Region Nordjylland har frigivet resultaterne af en undersøgelse for kviksølvsforurening på den tidligere sygehusgrund i Terndrup. Rapporten viser, at mængden af kviksølv lå fem gange over grænseværdien.

Region Nordjylland offentliggjorde tidligere i år, at en undersøgelse af den tidligere sygehusgrund i Terndrup viste, at jorden på grunden var forurenet med kviksølv. Det kom frem, efter at regionen havde fået lavet en analyse af jorden.

- Formålet med forureningsundersøgelsen er at undersøge, om der kan påvises forurening med kviksølv i jord, grundvand og poreluft i et område, hvor der tidligere kan have været spildt metallisk kviksølv på gulvet i et laboratorium tilknyttet sygehuset. Det er oplyst, at der kan være spildt 1-2 liter kviksølv, skriver Region Nordjylland i undersøgelsesrapporten.

Undersøgelsen af sygehusgrunden blev lavet, efter at TV2 Nord kunne fortælle om et uheld i det tidligere sygehus' laboratorie. Sygehusets tidligere overlæge Åge Astrup fortalte sidste efterår om uheldet, og det fik Region Nordjylland til at undersøge jorden.

I løbet af foråret er der taget prøver på den tidligere sygehusgrund. Region Nordjylland oplyste i slutningen af marts, at der var konstateret en kviksølvsforurening på grunden, og nu er resultaterne af jordprøverne blevet lagt frem.

Det viser sig, at der er fundet mellem 4,5 og 15 milligram kviksølv per kilogram, hvilket overskrider Miljøstyrelsens afskæringskriterier med op til fem gange.

- Det vurderes på dette grundlag, at cirka 160 tons jord kan være forurenet med kviksølv og at forureningen er relateret til fyldlaget under den tilkørte muld og over de intakte aflejringer. Det vurderes, at der er efterladt cirka 400 – 2.500 gram kviksølv i jorden i det forurenede område svarende til 30 – 200 milliliter kviksølv. Den påviste kviksølvsforurening i jorden genfindes ikke i grundvandet eller i poreluften, skriver regionen i rapporten.

Fundet af kviksølv har fået Region Nordjylland til at rense den tidligere sygehusgrund.


Seneste nyt

fra Nordjylland