Efter strakspåbud: De opfinder kreative løsninger på flyvestationen

Dækskift på transportfly var skadeligt for helbredet. Løsningen opfandt mekanikerne selv.

- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet med løft af fælge ved dækværkstedet i hangar 651 udføres, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt …… I skal efterkomme påbuddet straks. Sådan lød ordene fra Arbejdstilsynet til Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg. Strakspåbuddet stoppede øjeblikket arbejdet med dækskifte på Hercules transportflyene. 

- Vi har tænkt på det masser af gange, men nogle gange er der desværre nødt til at komme et påbud, før man får rigtig opmærksomhed på sagen, siger flymekaniker Mikkel til TV2 Nord.

I årevis har mekanikerne brugt hænderne til at tumle med de 60 kilo tunge flyfælge, når de skulle skifte dæk på et af flyvevåbnets Hercules. Da Arbejdstilsynet sagde stop var gode råd dyre. Et eventuelt indkøb af en mekanisk løsning til dækskifte kostede mindst en kvart million. I stedet spurgte flymekanikerne en kollega på et andet værksted.

- Vi er sådan lidt Georg Gearløs. Vi går og opfinder alt muligt mærkeligt, forklare mekaniker Jan til TV2 Nord.

Det tog tre uger at udvikle og producere nyt værktøj og hjælpemidler til dækskifte. Ingredienserne var en hjemmelavet dækløfter, en hjemmealvet samlestand, en brugt kran og en indkøbt fælgadapter. Strakspåbuddet blev ophævet og det kostede under 2000 kroner i materialeudgifter, og den helt store gevinst var naturligvis, at mekanikerne kunne holde transportflyene på vingerne.

- Det dejligt. Det er skønt at lave noget, folk kan bruge, og de er glade for. Det letter hverdagen, siger jordudstyrsmekanikeren Jan. 

Løsningen har både givet et bedre arbejdsmiljø, og sparet Flyvevåbnet for hundrede tusindvis af kroner i indkøb. Hos Air Transport Wing forsøger man hele tiden, at give de ansatte tid til at lege Georg Gearløs. Det er ofte billigste og hurtigste løsning.

- Det er genialt. Der var ingen, der kunne have løst det bedre, men det var kun fordi vi var heldige at have de kompetencer internt, fortæller arbejdsmiljørådgiver ved Air Transport Wing Henrik Madsen til TV2 Nord.

I alt har Arbejdstilsynet givet 1288 strakspåbud i Region Nordjylland i 2017. Flyvevåbnet fik et af dem, og de plejer at løse deres problemer selv. Mekanikerne sætter ligefrem en ære i det.

- Intet er umuligt. Man skal bare prøve. Der sker ikke noget ved at prøve. Det er ikke alt, vi har opfundet, der falder i hel god jord, men så har vi lavet forsøget, slutter jordudstyrsmekanikeren Jan.

Se herunder et par af de ting, som mekanikerne også har opfundet:

 
 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland