Opfordring: Drop bilvask på adressen

Foto: Per Frank Paulsen

Det kan have konsekvenser for miljøet, hvis du bor et sted med separatkloakering, men hælder beskidt vand i kloakken.

Når havemøbler og bil skal vaskes, bør det ikke længere foregå på villavejen. Så klar er udmeldingen de mange steder i Nordjylland, hvor der disse år bliver separatkloakeret.

Den såkaldte separatkloakering gør, at regnvand ledes uden om rensningsanlæg. Det betyder til gengæld, at kemikalier fra eksempelvis bilvasken bliver ledt direkte ud i vandløbene.     

Efter at hele Dronninglunds midtby er blevet separatkloakeret, bliver alt regnvand nu ledt direkte ud i Asbækholt Bæk. Vandet kommer ikke længere gennem et rensningsanlæg, og det betyder, at borgerne skal være meget varsomme med, hvad de hælder i kloakken.  

- De sæberester, og hvad man nu må have hældt i vejristen, det ender sådanset hernede - direkte i vandmiljøet, sider spildevandssagsbehandler Jes Rose Nielsen fra Brønderslev Kommune.   

I hele Nordjylland bliver der i disse år brugt enorme ressourcer på at separatkloakere, men ved vaskehallen, hvor affaldsvandet bliver renset, er der ikke megen kendskab til miljørisikoen ved at vaske bilen derhjemme.    

- Det kom lidt som en overraskelse, at det ikke ryger gennem et rensningsanlæg, så ryger der meget skidt ned i den kloak derude for enden af fortovet, siger Tommy Hovald Sørensen fra Dronninglund.

Hvert år vaskes der ifølge brancheforeningen Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation biler omkring seks millioner gange i indkørslen eller ved kantstenen.

Flere nyheder fra TV2 Nord