Opråb fra Lille Vildmose: Hold jer fra elgene

Flere episoder med gæster i Lille Vildmose, der opholder sig for tæt på elgene, får nu Aalborg Kommune til at råbe op.

Lille Vildmose, naturcentret sydøst for Aalborg, har det seneste år oplevet en fremgang i antallet af besøgende, efter centret indførte elge i naturområdet sidste år. Men successen har også en bagside, fortæller Jens Vinge, skov- og landskabsingeniør i Lille Vildmose.

De mange gæster er for nærgående overfor mosens elge, og det stresser de store dyr, hvilket i værste fald kan blive farligt for gæsterne.

- Man skal være bevidst om, at elge ikke er klappedyr, og at man ikke skal nærme sig dem. Især ikke i den her periode, hvor de endnu er i brunst. Her er de mere utilregnelige, og i værste fald kan de gå til angreb, siger Jens Vinge. 

Det gør du, hvis du pludselig møder en elg:

  • Forhold dig roligt. Lad være med at lave larm, råbe af elgen eller forsøge at jage den væk.
  • Bevæg dig lige så stille den modsatte vej, og øg afstanden til elgen.
  • Kører du i bil i mosen, så sørg for at holde farten nede og vær opmærksom - elgene kan pludseligt befinde sig foran dig.

Elgene kan angribe

Derfor har Aalborg Kommune også onsdag udsendt et varsel på sin facebookside, om at man ikke skal gå for tæt på elgene i området.

Jens Vinge forklarer, at man altid skal holde mindst 50 meters afstand til elgene, og hvis man kører forbi en elg, skal man ikke stige ud af sin bil. 

- Man kan se på elgene, at de bliver stressede, når der kommer mennesker tæt på. De kan bruge deres ben som slagkøller, og deres gevirer kan udrette voldsom skade, siger Jens Vinge.

Naturcentret har endnu ikke oplevet, at en gæst er blevet angrebet, men skov- og landskabsingeniøren fortæller, at de blandt andet har haft en episode med en elg, der bed i et sidespejl og lagde sit ben op på en bilkøler, efter bilisten begyndte at fotografere ud af sit vindue.  

Lille Vildmose har opsat tavler ved alle indgange og parkeringspladser i mosen med information til gæsterne om, hvordan de skal opføre sig overfor elgene.

 
 
Foto: Aalborg Kommune

Seneste nyt

fra Nordjylland