Optikere opdager sygdomme før lægen

Optikere er begyndt at lede efter sygdomme på baggrund af nethindebilleder, men øjenlæger tvivler på, om de er kvalificerede.

Lærke Thaysen havde haft hovedpine i seks måneder, da hun gik til sin optiker for at få lavet en synsprøve.

- Hovedpine skyldes jo tit, at man skal have briller, så min mor bad mig gå til lægen og lægen kunne se, at min syn var dårligt, forklarer den 23-årige studerende fra Nørresundby.

Optikeren sagde, at jeg skulle tage ud på øjenafdelingen på Aalborg Sygehus med det samme, og der blev jeg ærligt talt lidt bekymret.

Hos optikeren fik Lærke taget et billede af nethinden med et såkaldt funduskamera. Billedet viste, at der var noget rivende galt med trykket inde i Lærkes hoved, så optikeren henviste hende med det samme til en privatpraktiserende øjenlæge, der tog hende ind med det samme.

- Han sagde, at jeg skulle tage ud på øjenafdelingen på Aalborg Sygehus med det samme, og der blev jeg ærligt talt lidt bekymret. På sygehuset blev jeg undersøgt og en scanning viste så, at jeg havde en cyste i hovedet.

- Vi har lavet undersøgelserne i et års tid og på landsplan har de 11 gange reddet menneskeliv og 80 gange konstateret forhøjet tryk i øjet, som kan give skader på synet, forklarer Henrik Dalager, der er optisk partner hos optikerkæden Louis Nielsen i Aalborg.

Men selvom metoden flere gange har gjort en væsentlig forskel for optikernes kunder, er øjenlægerne skeptiske overfor optikernes nye bibeskæftigelse.

- Optikere er uddannet til at se på øjets optik. Det er derfor de kaldes optikere eller optometrister. 95% af dem er ikke uddannede til at vurdere øjensygdomme, så jeg mener, at det vil være tryggest for alle, hvis de venter med det til optikeruddannelsen er tilpasset denne nye teknologi, lyder det fra ledende overlæge ved øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital Carl Uggerhøj Andersen.

Overlægen anerkender imidlertid at metoden rent faktisk har gjort en forskel for flere kunder. Han er blot bekymret for, om optikerne er dygtige nok til at vurdere billederne, der samtidig også kun viser et ganske lille udsnit af øjet.

- Man kan meget let skabe både en ubegrundet tryghedsfornemmelse hos kunderne og også skabe en unødig frygt hos dem, så jeg håber optikerne er meget varsomme med at uddanne sig og bruge specialister, når de skal have vurderet billederne, siger han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland