Outdoor NU - Naturen i juni

Juni er en spændende måned, hvor der er masser at se i naturen

Skovens skraldemænd

Det kribler og kravler i skovbunden. Se f.eks. bænkebideren som gemmer sig under bark og grene i gang med at nedbryder væltede træer og sidste års visne blade. Kig f.eks. Bænkebidderne et lille krebsdyr, der lever på land - men stadig ånder med en slags gæller. Der findes flere arter af bænkebidere, men kun kuglebænkebiderne, eller som ungerne siger "billebolden" kan rulle sig sammen til kugler for at beskytte sig mod fjender og mod udtørring.

 

Bænkebider
Bænkebider
Foto: Karin Winther

Bænkebiderhunnen lægger sine æg i en rugepose på maven. I løbet af sommeren udvikles de til små bænkebidere som du kan se, hvis du vender bænkerbiderne om på maven.

 

Bænkebider
Bænkebider
Foto: Karin Winther

I Juni og Juli blomstrer de vilde orkideer og kødædende planter

Ved naturbasen på Louns kan du i de fredede bakker ned mod Limfjorden finde 5 forskellige arter orkideer. Bl.a. tyndakset gøgeurt hundredevis af skov gøgelilje, enkelte bakkegøgelilje, en del maj gøgeurt nærmere kysten, hvor der også ses enkelte kødfarvede gøgeurter. Alle orkideer er fredet - så nyd synet.

Desuden er der en del sommerfugle i området. bl.a. sortåret hvidvinge, alm. Blåfugl og en del okkergul pletvinge. Nede ved stranden var der mange haletudser af strandtudse i et vandhul. De er også fredet. Et dejligt område, der er en tur værd.
 

Gøgeurt
Gøgeurt
Foto: Karin Winther

I Hverrestrup Bakker ved hovedvej 13 ved Aalestrup. Området, der er en blanding af hede, overdrev, løvskov og kær, giver fine muligheder for at se mange slags planter og dyr. I juni-juli ses bl.a. den giftige gule plante Guldblomme, som munkene før i tiden brugte som lægeplante og orkidéen
 

Okkergul pletvinge
Okkergul pletvinge
Foto: Karin Winther

Nu kan de sjældne voksne sommerfugle ses enkelte steder på De Himmerlandske Heder, hvor de flyver rundt i nogle få uger. Hedpletvingen er en særlig sommergæst, som desvære kun lever 3 steder i Danmark. En af dem er i Vesthimmerland, hvor du kan finde den netop nu i Brusådale. Læse mere HER

På De Himmerlandske Heder vil du også kunne finde 36 forskellige andre sommerfuglearter, som på stille solrige dag flyver rundt i den fantastiske flotte natur.

 

Hedepletvinge
Hedepletvinge
Foto: Karin Winther

 

Jern-gallus-blæk er fremstillet af de runde galler, der sidder på egetræets blade om sommeren.  Tidligere var det den fineste blæk og flere bøger på landsarkivet er skrevet med galdeblæk, som udmærker sig med, at det ikke falmer.

Galdeæblet vokser ud på bladet, da galhvepsen mens den lægger sine æg sprøjter en væske ind i bladet. Ægget og væsken får bladet til at danne en galle rundt om ægget. Indeni gallen klækkes ægget til en larve, som lever af gallens næringsrige væv. Hvis du skærer en galle over, kan du selv se larven der ligger derinde.

Hvis du vil fremstille galdeblæk skal du køb jernvitriol hos materialisten. Jernvitriol er et lyst salt. Hæld det op i en skål. Tag et par fine runde egegaller, og pres saften ud af dem. Når dråberne rammer saltet, bliver det sort som blæk.

 

Egegaller
Egegaller
Foto: Karin Winther

For hver dag bliver naturen mere og mere pyntet op til sommerfest. Det er en kærkommen lejlighed til at indsamle til et festmåltid og også pynte festbordet op.

Find inspiration til en naturmeu HER

En sjov borddekoration er lavet ud af en tallerken, en sten, lidt vand og så døvnælder. I løbet af kort tid vil døvnælderne rejse sig op, hvilket skyldes at når døvnælden lægges vandret, vil den almindelige påvirkning fra tyngdekraften betyde, at der bliver lejret flere celler med vækststoffer på undersiden af døvnældens stængel end på oversiden. Deraf følger, at stænglens underside vokser mere end oversiden, og så må stænglen nødvendigvis rejse sig op. Når stænglen er lodret igen, er cellerne atter ligeligt fordelt omkring stænglen, og så bliver den stående.
 

Døvnælde
Døvnælde
Foto: Karin Winther

 

Om Outdoor Bloggen

Outdoor NU's korps af dygtige naturvejledere deler her på bloggen deres bedste råd til naturoplevelser, mad fra naturen og meget andet.

Bloggen er alene et udtryk for skribenternes egne meninger.

Seneste nyt

fra Nordjylland