Over 550 forgæves udrykninger

Brandvæsenet er i 2011 rykket forgæves ud mere end 550 gange. Det skyldes i høj grad de såkaldte ABA-alarmer, som fejlagtigt slår alarm.

576 gange kørte brandvæsenets køretøjer forgæves i Region Nordjylland sidste år. Det viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen. De mange køreture skyldes de såkaldte blinde alarmer, som enten er utilsigtede eller meldes i god tro.

Det er især alarmerne fra ABA-anlæg, som er et problem. Men Mads Risgaard Knudsen fra TEKNIQs Sikringsgruppe mener at problemet med de mange blinde alarmer især kan mindskes, hvis man sætter endnu mere fokus på tekniske forbedringer af alarmsystemerne, men at personalet også skal vide mere om, hvordan systemet fungerer.

- Det gælder i forhold til, at det er nødvendigt at vejlede brugerne grundigt i, hvordan anlægget fungerer og sikre, at man overholder egenkontrollen og de løbende kontroltjek, som bliver varetaget af inspektionsfirmaer. Herudover kan man vælge et særligt brugervenligt alarmanlæg. Endelig skyldes mange af de blinde alarmer, at man glemmer at tænke på alarmfunktionerne, når man foretager ændringer i bygningen. Hvis man for eksempel sætter nye vægge op eller begynder at bruge et lokale anderledes, så har det betydning for, hvordan detektorer og andre ting skal placeres i rummet. Alarmanlæg skal ikke bare opsættes en gang - de skal vedligeholdes og justeres løbende, siger Mads Risgaard Knudsen, der påpeger, at disse forhold er vigtige både for at undgå blinde alarmer og af sikkerhedsmæssige årsager, siger Mads Risgaard Knudsen.

Antallet af blinde alarmer har været stigende siden 2007, men stagnerende de seneste par år. Dog er tallet faldet en smule, da det samlede antal af alarmanlæg også er steget.


Seneste nyt

fra Nordjylland