Påkørsel af løsgående kvier kan blive en dyr fornøjelse

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man kører ind i en kvie, der er komme ud af sin indhegning. Det er nemlig dig, der har bevisbyrden og ikke kviens ejer.

Løse kvier på vejene er ved at blive et hverdagsfænomen denne sommer. Er man som bilist så uheldig at påkøre en løs kvie, kan det være svært at få erstatning.

Den 26. juni hærgede en gruppe kvier flere haver i Horne, og den 4. juli gik det ud over psykiatrisk sygehus ved Brønderslev. Tidligt onsdag morgen var der kvier på springtur både ved Tylstrup og ved Sønderholm. Som regel er det manglende strøm i hegnet, der er skyld i at kvierne løber ud.

- De kan selvfølgelig også blive forskrækket over et eller andet, og så kommer de i tråden, og så smutter de.  Men normalt, hvis ellers der er strøm på hegnet, så plejer det ikke at være et problem at holde dyr inde, siger kvægrådgiver Knud R. Jensen fra LandboNord til TV2 Nord.

Påkører man en ko eller en kvie kan det væres svært at få erstatning. Det er nemlig op til bilisten at bevise at indhegningen var mangelfuld. 

- I det omfang at man kollidere med f.eks. en kvie der er stukket af, og at det kan påvises at ledet stod åbent, så er det muligt at rejse erstatningskrav over for ejeren af kviens ansvarsforsikring. Men det kan være meget svært for en billist at vippe ansvaret over på ejeren af en kvie, siger Kai Døring Larsen, afdelingsleder i Forsikring og Pension til TV2 Nord.

Efter en del alvorlige ulykker i 0’erne med heste, ændrede man reglerne, så bilister altid er sikret erstatning, hvis man kører ind i en hest, der er løbet væk.


Seneste nyt

fra Nordjylland