Par reddede skadet dværgfalk - men det måtte de ikke
Foto: Pernille Frigga
Da parret tog dværgfalken ind, var den skadet og meget opsøgende. Men i takt med, at den er kommet sig, er den blevet mere sky.
Et par fra Sæby har nu afleveret den skadede rovfugl, de fandt og tog sig af.
- De siger, det er strafbart.
Sådan lød det nedslået fra Thomas Kristiansen, da han tidligere på ugen havde talt med Miljøstyrelsen. Efter at han og hans kone Pernille Frigga for en uge siden fortalte TV2 Nord om deres møde med en vild dværgfalk, som dumpede skadet ned fra himlen, har det været noget af en rutsjetur.
Det viste sig nemlig, at Thomas og Pernille ikke måtte tage sig af dværgfalken og hjælpe den med genoptræningen, så den kunne komme på vingerne som en vild rovfugl igen.
- Vi har søgt om særlig dispensation hos Miljøstyrelsen til at tage os af den, men det har vi fået afslag på, forklarer Thomas Kristiansen.
Afslaget betød, at parret fik besked på at aflevere dværgfalken til en vildtplejestation inden 23. September.
Det siger Miljøstyrelsen til TV2 Nord om sagen:
"Miljøstyresen kan ikke kommentere på den konkrete sag, men kan oplyse om reglerne for vildtpleje for rovfugle, herunder dværgfalk.
Det kan oplyses, at alle fugle i Danmark som udgangspunkt er fredet (...) herunder rovfugle.
Tilskadekommet vildt og nødstedt yngel må (...) plejes, dog må arter på bilag 6 (rovfugle red.) kun plejes af og på vildtplejestationer.
Som privatperson, uden bemyndigelse vil det være en overtrædelse af de gældende regler at indfange og pleje en rovfugl."
Har sagt farvel
Det valgte Thomas Kristiansen og hans kone Pernille Frigga at handle på med det samme.
Så allerede torsdag, tre timer efter afslaget, sagde de farvel til den vilde fugl, da en medarbejder fra Århus Vildtplejestation kom til Sæby, hvor parret bor, og afhentede den.
Siden de tog dværgfalken til sig, er den gået fra at være medtaget og opsøgende overfor dem, til at være sky og frisk.
Parret har haft fat i flere instanser for at rådføre sig omkring vildtpleje, blandt andet en dyrlæge, zoologisk forening og et ørnereservat.
- Fuglen er kommet sig meget og er begyndt at flyve og jage. Jo mere rask den er blevet, des mere vild er den blevet – så har vi jo trukket os mere og mere fra den, siger Thomas Kristiansen og understreger, at de ikke vidste, at de gjorde noget ulovligt.
- Vi ville bare hjælpe den. Hvis vi ikke havde grebet ind, var den blevet spist af mågerne.
De to sæbynitters plan var at slippe fuglen fri, når den var på ret køl igen.
Og de mener ikke, der går længe. Derfor var det med tunge hjerter, at de afleverede det vilde dyr.
- Ville gerne selv have haft glæden af at sætte den fri og se den stige til vejrs. Men alle skal overholde loven, og det forstår vi fint, siger Thomas Kristiansen, som har fået vildtplejestationen til at love at sende dem en optagelse, når det sker.
- Det var en oplevelse, og nu er den slut.