Parasit er kommet til Nordjylland: Kan gøre hunde og katte syge

Parasitterne hjerte- og lungeorm, som kan være livstruende for hunde og katte, bliver fundet oftere i Nordjylland end tidligere. Derfor opfordrer nordjyske dyrlæger nu hunde- og katteejere til at være ekstra opmærksomme.

En parasit, som i værste fald kan være dødelig for hunde og katte, har gjort sit indtog i Nordjylland.

- Jeg ved, der er flere kolleger heroppe, der har fundet både hjerte- og lungeorm, siger dyrlæge Marianne Birch Jakobsen fra Jerslev Dyreklinik.

Jerslev Dyreklinik har konstateret to tilfælde af hjerteorm hos hunde, og i alt har de nordjyske dyrlæger indrapporteret 33 tilfælde af hjerte- og lungeorm i de seneste år.

Symptomer på hjerte- og lungeorm

Vejrtrækningsproblemer
  • Hoste
  • Åndenød

Blødningsforstyrrelser
  • Overdreven blødning fra selv mindre sår
  • Røde pletter på slimhinderne
  • Blodmangel

Utrivelighed
  • Vægttab eller nedsat appetit
  • Opkastning eller diarré

Ændringer i adfærd
  • Nedstemthed
  • Pludselige ændringer i adfærd eller balanceevne

Kilde: www.hjertelungeorm.dk

Hjerte- og lungeorm er udbredte i hovedstadsområdet, hvor mange hunde bliver luftet i samme område. Der er tale om parasitter, som smitter via larver, der kan være i dyrenes afføring.

- Det smitter ikke direkte fra hund til hund, så på den måde skal man ikke være så nervøs for at lade hunden snakke med andre hunde, men hvis der ligger afføring, og der er larver fra hjertelungeorm deri, så optager sneglene de larver. Og hvis hunden så enten spiser en snegl eller spiser græs med snegleslim på, så kan de blive smittet med hjerte- eller lungeorm, siger dyrlæge Karin Vestergaard fra Dyreklinikken Nørresundby.

Ekskrementer skal samles op

Dyreklinikken i Nørresundby har i den seneste tid konstateret lungeorm hos tre katte og en hund. Anden påskedag opfordrede klinikken på Facebook hunde- og katteejere til at være opmærksomme, og opslaget er blevet delt mere end 1000 gange.

- Vi har fået mange kommentarer på opslaget, og vi har snakket med mange i telefonen, som gerne vil vide, hvad det er for noget, og om der er noget, de kan og skal gøre, siger Karin Vestergaard.

Det er igennem afføring, smitten spredes, og derfor opfordrer dyrlægerne til, at man husker at samle hundens efterladenskaber op.

- Hvis man har et område, hvor mange hunde går sammen, så er det ekstra vigtigt at samle hundehømhømmerne op, siger Marianne Birch Jakobsen. 

Nordjyske dyrlæger advarer lige nu om parasitterne hjerte- og lungeorm, som kan være livstruende for hunde og katte. Der er langt imellem parasitterne bliver fundet i Nordjylland, men inden for de seneste dage er de dukket op i Nørresundby

Seneste nyt

fra Nordjylland