Pårørende kræver ordet

Flere og flere danskere vil holde personlige mindetaler ved kirkelige begravelsesceremonier.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En begravelse i Nordjylland endte for nylig i grove beskyldninger mod en præst for arrogant opførsel.

Pårørende til den afdøde mente, at præsten havde forpurret ceremonien, fordi han ifølge familien ikke ville give et familiemedlem tilladelse til at holde en tale i kirken under den kirkelige begravelsesceremoni.

Så voldsomme konflikter sker ikke hver dag, men de danske bedemænd og præster oplever alligevel, at det er en kraftigt stigende tendens, at pårørende ønsker taletid i kirken.

- Vi vil så gerne gøre ritualet til vores eget - blandt andet ved at kræve, at vi får en finger med i spillet under selve ceremonien, siger antropolog og bedemand ved Begravelses Service, Naja May, til Kristeligt Dagblad.

Nogle præster har forståelse for de pårørendes ønsker om at gøre begravelser mere personlige. Andre præster vil ikke tillade, at der bliver ændret ved den kirkelige begravelsesceremoni.

- Og den rigiditet får man ikke flere kunder i butikken af. Men samtidig kan det forplumre kirkens integritet og identitet, hvis præster altid skal tage højde for pårørendes ønsker. Det er en svær balance, siger Naja May til Kristeligt Dagblad.


Seneste nyt

fra Nordjylland