Ny aftale skal lokke speciallæger væk fra storbyerne

Danske Regioner vil med en ny aftale forsøge at få nyuddannede speciallæger til at søge væk fra storbyerne og ud i resten af landet

De nye regler betyder, at de største hospitaler i Aarhus, Odense og København ikke kan ansætte flere speciallæger som for eksempel kirurger og hjertelæger indtil 2019.

Regionerne håber, at det får nyudannede speciallæger til at søge mod hospitaler i andre dele af landet. For eksempel til Thisted, hvor de i sommer lukkede for akutte operationer og øjenafdelingen, fordi de ikke kunne lokke læger til.

I Thisted håber de, at aftalen kan blive redningen på hospitalets store lægemangel. Her er Kristine Nielsen ledende overlæge på Regionshospitalet, og hver dag savner hun flere speciallæger.

- Vi er ikke nok til at dække vagterne, og det betyder, at vi er afhængige af, at der kommer vikarer fra andre sygehuse og hjælper os, siger Kristine Nielsen, som er ledende overlæge på gynækologisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland.

Og det har konsekvenser. 

- Det betyder også at vi indimellem ikke kan drive ligeså mange ambulatorier og operationsstuer, som vi gerne vil, forklarer Kristine Nielsen.

Hun kommer fra København. Og for to år siden blev hun tilbudt stillingen som ledende overlæge på gynækologisk afdeling og flyttede til Thisted.

- Her har jeg stor indflydelse på min arbejdsdag, og det giver mig mulighed for at lave nogle rigtig gode patientforløb, som giver rigtig god arbejdsglæde for mig, siger Kristine Nielsen.

Alt for få speciallæger gør som hende.
Men med den nye fastfrysning af speciallægeansættelser på landets tre største universitetshospitaler vil Danske Regioner tvinge speciallæger til at vælge hospitaler i yderområderne fremfor i storbyerne.

- Jeg synes, det er godt, at sådan nogle regler er indført, fordi set fra sygehuse, der ligger langt væk fra de store byer, så har vi brug for mange små indsatser, som gør, at vi får spredt  læger rundt  hele Danmark, forklarer hospitalsdirektør på Regionshospitalet Nordjylland, Henrik Larsen.
Regionsrådsformanden i Region Nordjylland fra Socialdemokratiet, Ulla Astman tilføjer:
- Min forventning er, at vi kommer til at se en bedre fordeling af speciallæger, som også vil komme matriklen her i Thisted til gavn.

Men Kristine Nielsen tror ikke, at de nye regler vil få flere speciallæger til Thisted.

- Jeg er glad for den politiske bevågnehed, som vores rekruteringsproblemer har, men jeg tror ikke, man flytter meget ved at tvinge læger til at arbejde et sted, de ikke har lyst til at være, siger Kristine Nielsen, som er ledende overlæge på gynækologisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland.

I Regionernes nye regler skal speciallæger nu også have været ansat på samme afdeling i fem år for at kunne blive overlæge. Tidligere har Thisted ellers lokket speciallæger til fra storbyerne ved netop at tilbyde hurtige overlægestillinger. 

- Selvfølgelig er det blevet brugt nogle gange som et rekrutteringsparameter rundt omkring på mindre hospitaler. Alt andet end lige er det ikke unaturligt, når vi står med en fordelingsproblematik. Men det er altså ikke det, der har været Region Nordjyllands kendetegn, forklarer regionsrådsformanden i Region Nordjylland, Ulla Astman.

Hospitalsdirektør på Regionshospitalet Nordjylland, Henrik Larsen tilføjer: 
- Det gælder om at finde mange små positive skridt, og der er det her et af dem.

Og Kristine Nielsen har da også en opfordring til alle ledige speciallæger.

- Det er dejligt at være læge her, der er bare ikke så mange, der ved det, siger hun med et smil.


Seneste nyt

fra Nordjylland