6 råd: Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges, det viser forskning.

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges, det viser forskning. Og ved at følge nogle konkrete råd kan du selv gøre noget for at nedsætte din risiko for at få kræft.

I befolkningsundersøgelsen 'Kost, kræft og helbred’, der er lavet af forskningsleder Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse, har man undersøgt, hvordan livsstil og kostvaner hænger sammen med forekomsten af kræftsygdomme.

Her ser man eksempelvis på, hvor mange rygere og overvægtige der får kræft. Det giver et fingerpeg om, hvor meget der kan forebygges, fortæller forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland, der har beskæftiget sig med befolkningsundersøgelsen i 20 år.

- Der er dog ikke nogen garantier. Forekomsten af kræft spiller også sammen med de gener, vi er udstyret med, og det betyder, at du godt kan få kræft, selvom du følger nogle konkrete råd, siger hun til TV 2.

- Vi kender alle historier om bedstemødre på 95 år, der har røget som en skorsten hele livet uden at få kræft, men man kan også få kræft, selvom man kun har røget nogle få år. Her er det samspillet mellem genetik og livsstil, der spiller ind, og det er vi med Knæk Cancer-penge er i gang med at blive klogere på ved at udvide befolkningsundersøgelsen, siger Anne Tjønneland.

Rygning er den helt store synder

Vil du nedsætte din risiko for at få kræft, er der en lang række råd, du kan følge. Det vigtigste er, at du lader være med at ryge, forklarer Anne Tjønneland. Op mod 30 procent af alle kræfttilfælde skyldes ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse netop rygning.

- Vi kan virkelig vinde noget, hvis danskerne holder op med at ryge. Der er rigtig mange sygdomme - ikke kun kræftsygdomme - der er forbundet med rygning, så det er råd nummer et. Det er der ingen diskussion om, siger hun.

Undgå overvægt og inaktivitet

Et andet vigtigt råd er, at du skal sørge for at holde vægten, da en lang række kræftsygdomme ifølge Anne Tjønneland er kædet sammen med det at være overvægtig.

- Sørg for ikke at spise for mange kalorier. Gå efter grøntsager, fuldkorn og frugt, og spis magert kød og fisk. Det er nemmest at holde vægten, hvis du undgår sukker og fedtholdige produkter og vælger fødevarer, som holder dig mæt længe, råder hun.

Hun understreger, at fysisk aktivitet også er afgørende, når du vil gøre en indsats for at forebygge kræft. Motion har især en effekt i forhold til hyppige kræftformer som kræft i tyktarmen, brystkræft for kvinder og prostatakræft for mænd.

Herunder kan du se nogle af Kræftens Bekæmpelses råd om forebyggelse af kræft. Rådene tager udgangspunkt i de europæiske kræftråd, som førende kræftforskere i Europa står bag.

Seks råd, der kan forebygge kræft:

1. Bliv røgfri
2. Undgå overvægt
3. Bevæg dig
4. Spis sundt
5. Drik mindre alkohol
6. Pas på solen

Knæk Cancer 2017

default_thumb

play Nordjylland knækker cancer: Butikker har samlet 100.000 kroner ind

80_percent,default_thumb

gallery Knæk Cancer: 16-årige Frida har samlet 47.000 ind

default_thumb

play Center aktiverer patienter og knækker cancer med malede sten

241017 operationsstue, hospital, kræft

FAKTA: Hvad er kræft

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland