Anna Anchers smykke fundet: Havde altid troet det var gået tabt

02:19

De kan næsten ikke få armene ned på Skagen Museum, grunden er fundet af en sølvbroche som alle troede var gået tabt, og tilhørte Anne Ancher, som hun fik i bryllubsgave af maleren Michale Ancher da de blev gift i 1880. Smykket blev fundet under registrering af alle de genstande som huset, Anhers hus, midt i Skagen rummer. Smykket er af stor betydning, da sølvbrochen figurer på mange af de malerier som findes med Anne Ancher

I samarbejde med tv2.dk

Skagens Kunstmuseer er godt i gang med at gennemgå skagensmalerne Anna og Michael Anchers hus. Og under oprydningen er de faldet over en gemt skat.

Begejstringen var stor, da man under en oprydning i de kendte skagensmalere, Michael og Anna Anchers, hus i Skagen, fandt et gammelt smykke i gemmerne, som alle troede, var væk.

- Vi er ved at registrere alle de genstande, som huset rummer, og det var altså under den gennemgang af tingene, at vi fandt smykket i den nederste skuffe i et arkivskab, hvor det lå godt gemt i en æske, som igen lå i en pose, fortæller

museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen fra Skagens Kunstmuseer.

 Det var jo en stor glæde, da vi fandt det i gemmerne

Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen fra Skagens Kunstmuseer.

Og smykket er ikke et hvilket som helst smykke. Det er nemlig det anker af sølv, som Anna Ancher højst sandsynligt fik af Michael Ancher i bryllupsgave, da de to blev gift i 1880. Ankeret er egentlig en broche, men kan også sættes i en kæde og bruges om halsen.

- Det er et meget vigtigt smykke, som ses på flere af de billeder, som Michael Ancher har malet af Anna gennem årene, siger Lisette Vind Ebbesen til TV 2.

00:37

TV2 Nord var fredag på besøg hos Skagens Kunstmuseer. Her kan du høre museumsinspektør Tina Schmidt Haislund fortælle om fundet. 

Luk video

- Vi har altid troet, at smykket var gået tabt, så det var jo en stor glæde, da vi fandt det i gemmerne, siger hun.

Hvor længe smykket har ligget gemt af vejen, er uvist. Men det kan potentielt have ligget i skuffen siden Annas død i 1935.

Smykket skal nu en tur forbi museets konservator for at blive pudset op og dokumenteret, inden det skal udstilles.

- Hvornår det skal udstilles, ved jeg endnu ikke, men det kunne være sjovt at vise det sammen med nogle af Annas kjoler, og nogle af de malerier, hvor hun optræder med det på, siger museumsinspektøren.

Anna Ancher (længst ude til højre) ses her med ankeret om halsen. Foto: Skagens Kunstmuseer

Museet er endnu ikke færdige med at registrere og katalogisere de mange ting og malerier, der ligger gemt i Michael og Anna Anchers hus. Faktisk er man indtil videre kun nået igennem en tredjedel af materialet, som ligger gemt i huset. Og hvem ved - måske gemmer der sig flere skatte i huset.

Flere nyheder fra TV2 Nord