Prognoser: Barskt vintervejr på vej mod Danmark

For første gang denne vinter er der udsigt til udbredt snevejr med blæst og fygning.

Snestormslignende tilstande kan meget vel være under opsejling i den kommende weekend.

For første gang denne vinter vil et udbredt snevejr bevæge sig ind over Danmark fra vest i løbet af søndagen. Samtidig vil det blæse kraftigt op fra sydøst og øst.

Den kolde luft, som fra onsdag er begyndt at indtage landet, bliver sat under angreb fra lunere luftmasser, der blæser op mod Danmark fra sydvest.

På grænsen mellem mild atlanterhavsluft og kold kontinental-luft mod øst dannes der et stort nedbørsområde, som fra søndag morgen vil brede sig ind over Danmark.

En stor del af nedbøren vil falde som sne, mens temperaturerne vil falde til omkring frysepunktet.

Op til otte centimeter sne og snefygning

I takt med at fronten nærmer sig landet, vil det blæse kraftigt op fra sydøst og øst. De fleste steder i landet vil vinden blive frisk til hård, men ved kyster med pålandsvind kan vinden nå kulingstyrke med kraftigere vindstød.

Samtidig vil temperaturen i det meste af landet ligge på omkring eller lige under frysepunktet. Det betyder, at sneen vil falde i form af frostsne, som let vil kunne fyge og danne driver i den kraftige blæst.

Snevejret begynder i den vestlige del af Jylland søndag formiddag og breder sig efterhånden videre mod øst. Her vil sneen formentlig nå frem sidst på eftermiddagen eller først på aftenen.

Derudover er der en risiko for, at en del af nedbøren en overgang kan falde som isslag.

Kombinationen af sne og kraftig blæst vil give udbredt snefygning, som vil kunne danne driver og give trafikale udfordringer. Det vil især ramme vejstrækninger i det åbne landskab, som er øst- eller vestorienterede, således at vinden blæser ind fra siden og flytter sne fra markerne udover vejbanen.

Fortsat usikkerhed

Udsigten til barskt vintervejr i løbet af søndagsdøgnet synes meget sikker, men de præcise detaljer er fortsat forbundet med en vis usikkerhed. Ifølge nogle prognoser lader sneen til at gå over i regn i løbet af natten til mandag, mens det i andre ser ud til, at al nedbøren vil falde som sne.


Seneste nyt

fra Nordjylland