Dansk golfhul har fået kultstatus: - Det overgår alles fantasi

Himmerland Hill er blevet synonymt med golfturneringen Made in Denmark, og stemningen er unik i international golf. Men næste år flytter turneringen.

- Der er bare skabt noget helt specielt der.

Ordene er Lasse Jensens. Den førende dansker ved halvvejen af 2017-udgaven af golfturneringen Made in Denmark i Nordjylland.

Han taler om det lille stykke jord i den østlige del af det område, som Himmerland Golf & Spa Resorts mesterskabsbane breder sig over. Her ligger det lille, korte par-3 hul, som på mange måder har været synonymt med den succes, Made in Denmark nyder på sit kun fjerde leveår i Europa Tour-regi.

- Det betyder jo rigtigt meget, og den stemning, der bliver skabt ude på 16. hul, er de danske fans virkelig gode til at tage med rundt på alle de andre huller også, og det er det, der kendetegner denne turnering og får den til at skille sig ud fra alle de andre turneringer, vi spiller i løbet af året, siger en anden af de bedste danske spillere, nordjyden Lucas Bjerregaard, der faktisk har haft banen ved Gatten som sin hjemmebane i flere år.

- Jeg tror ikke, der er mange af spillerne, der ikke har lidt kilder i maven på det hul, så det er selvfølgelig et af højdepunkterne i denne uge.

Rigtig god lir

Hullet og det område, der ligger omkring, er da også nærmest skabt til stemning.

Greenen er placeret i bunden af en gryde, hvor tilskuerne kan fylde skråningerne rundt om det tætklippede areal, som var det et græsk amfiteater. Læg dertil en forholdsvis kort afstand fra teestedet til flaget på omkring 100 meter.

- Jeg kunne forestille mig, at der har været nogle amatører, der kommer forbi en almindelig tirsdag formiddag og spiller 16. hul og tænker: Hvad er det lige, der er specielt ved det her, som Lasse Jensen udtrykker det.

- Men når du lige putter nogle tusind mennesker rundt om det, så er det rigtig god lir.

- Og der er jo også en god chance for at lave en hole-in-one.

I anledning af turnering nummer 500 på Europa Touren hyldes Thomas Bjørn på 16. hul under Made in Denmark-turneringen

Det er sket fem gange i turneringens korte historie.

Senest i torsdagens første runde hvor både Eduardo Molinari fra Italien og sydafrikaneren Zander Lombard lavede det gyldne slag.

Det er promotor Flemming Astrup, manden der skaffede Europa Touren til Danmark efter 11 år uden en golfturnering på højeste niveau, som vel også kan kaldes en slags fadder til hullet. I hvert fald som det spilles i den uge, hvor Made in Denmark-karavanen kommer forbi. Han havde godt lugtet lunten på forhånd tilbage i 2014. Og så alligevel ikke.

16. hul set fra teestedet Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
16. hul set fra teestedet Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Foto: Henrik Bagger (Scanpix)

- Vi var godt klar over, at det ville blive interessant derude på grund af bakken, man kan sidde i læ og det faktum, at man kan se to huller, og at det ville være tæt på teltbyen, så der var en masse, som talte for, at det skulle blive rigtig sjovt derude, men at det er blevet det, som det er er blevet, det overgår alles fantasi.

Bedste debut på Europa Touren

Det tog heller ikke mange timer af den første runde tilbage i 2014, før det stod klart, at man havde lavet et lille scoop på den himmerlandske bakke.

Der var slet ikke lavet en infrastruktur omkring hullet, der kunne rumme alle de fans, der fandt vej til bakken, og der opstod masser af menneskelige propper i området omkring 16. hul og ekstra arbejde til arrangørerne.

Men det hele blev løst, og Astrup kan huske, at den anerkendte dommer Andy Mcfee kalder over den interne Europa Tour-radio efter førstedagen af turneringen, hvor han ikke er klar over, at den danske arrangør også lytter med, og her siger Mcfee:

- I mine 31 år på Europa Touren har jeg aldrig set en turneringsdebut, der kommer i nærheden af denne.

Og ifølge Astrup skyldes det udelukkende den mentalitet, som de danske golffans udviser.

- De klapper af alle. Det er klart, at de klapper lidt mere af danskerne, men de synes, det er sjovt at give alle en god tur op ad hul 16, så det er i høj grad en fest, som publikum har skabt.

Og spillerne elsker det. Også dem, der ikke har et rødbedefarvet pas. Spørg bare amerikaneren David Lipsky, som har spillet med i alle udgaver af Made in Denmark, og som sluttede på en delt tredjeplads i fjor.

- Det er så sjovt at spille 16. hul. Vi spiller ikke noget hul hele sæsonen på Europa Touren, der kommer i nærheden af det her. Og det er virkelig noget af det, der med til at gøre denne turnering speciel, og noget, som alle spillere ser frem til hele året.

Amerikanske John Daly på banen i Himmerland. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Amerikanske John Daly på banen i Himmerland. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Foto: Henrik Bagger (Scanpix)

En glæde, der også udtrykkes af landsmanden og et af turneringens store trækplastre, John Daly, der nyder omgivelserne på Himmerland Hill som arrangørerne har døbt hullet.

- Jeg elsker det, fantastisk atmosfære. Hele vejen rundt faktisk, så det har været en fornøjelse, som han formulerede det efter at have spillet sig helt frem i feltet efter tredjedagen lørdag.

Folkefest, fodboldkamp og festivalstemning

Og det var netop hele missionen med turneringen på dansk grund. En god blanding af folkefest, fodboldkamp og festivalstemning. En golfturnering med lidt lyd, som Astrup formulerer det. Og lyd er der masser af.

Når spillerne slår et godt slag. Når de klappes fra teested til green. Og især når de danske helte, lørdag eftermiddag i form af Thorbjørn Olesen på fremmarch på scoretavlen, ruller et birdieputt i på hullet.

Samtidig har det nordjyske amfiteater også i flere omgange fungeret som en flot ramme for et dansk golfjubilæum. I denne uge da Thomas Bjørn med fællessang og papmasker blev fejret for turnering nummer 500 blandt Europas bedste golfspillere. Og for to år siden da Søren Kjeldsen også fik en fænomenal flot modtagelse, da hun rundede det samme skarpe hjørne.

Og så var der jo også Andreas Hartø. Og hans stunt på par-3 hullet i 2015, hvor han friede til og fik ja fra kæresten Louise.

- Vi har et fantastisk minde derfra og det er klart én af de fedeste oplevelser jeg har haft i mit liv på en golfbane noget sted i verden, husker han tilbage i dag.

Hartø har siden sat sin aktive golfkarriere på standby og arbejder nu med sociale medier for Dansk Golf Union. Så i denne uge følger han spillet fra sidelinjen. Og selvfølgelig også i særdeleshed 16. hul  som ifølge ham allerede har opnået kultstatus i golfkredse.

- Der er bare så meget hype, og det kan Europa Touren jo godt lide, og hype kan spillet helt generelt godt bruge, så på den måde er det fantastisk, at der er noget hype omkring noget så simpelt som et hul.

En hype, som sponsorerne selvfølgelig også har fået øjnene op for. Der har været interesse for som sponsor at købe hele hullet og brande sig via oplevelserne på Himmerland Hill. Men alle tilnærmelser er prompte blevet afvist af Flemming Astrup og co.

- For så er vi sikre på, at sjælen på hullet er solgt, og det vil vi ikke røre ved. Det er jo blevet publikums egen lille fest derude, og det skal det blive ved med at være.

- De danske golffans var vel også sultne efter en turnering på dansk grund, supplerer Lasse Jensen.

- Så det var også et godt tidspunkt at turneringen fik liv, og det har virkelig været nogle fede år her i Himmerland

Himmerland Hill i Silkeborg?

Men festen er faktisk også snart forbi. I hvert fald på Himmerland Hill.

For næste år flytter turneringen til Silkeborg Golfklub og det vides endnu ikke, hvor Made in Denmark skal afvikles i 2019. Og hvad gør man så med den hype, der er skabt med udgangspunkt i bakken?

- Vi kan i hvert fald ikke kopiere den. Vi vil ikke engang forsøge, kommer det prompte fra promotor Astrup.

Og han bakkes op af dansk golfs største profil nogensinde, hvis barndomsklub klipper græs til Made in Denmark i næste års udgave.

- Jeg synes, man først og fremmest skal glæde sig over, at turneringen fortsætter, og så må man satse på at skabe noget nyt. Stemningen er jo også god på 10. og 7. hul (to andre par-3 huller på Himmerland Golf & Spa Resorts bane, red.), så der er stemning hele vejen rundt. Det handler jo ligeså meget om de folk, der kommer, og jeg er sikker på, at stemningen også nok skal blive god i Silkeborg.

Thomas Bjørn hyldes på Himmerland Hill for turnering nummer 500 på Europa Touren Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Thomas Bjørn hyldes på Himmerland Hill for turnering nummer 500 på Europa Touren Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Foto: Henrik Bagger (Scanpix)

Alligevel bliver det nok svært helt at ignorere den succes, som man har skabt i det nordjyske.

- Vi har joket lidt med, at vi stadig skulle spille 18 huller, men så springe hul 16 over og slutte på hul 19 eller måske lave et hul 15A og 15B, siger Flemming Astrup.

- For der er ingen tvivl om, at hul 16 er blevet en fællesnævner mellem Himmerland og Made in Denmark. Men vi kigger altså først for alvor på vores idéer og muligheder, når denne uge i Himmerland er forbi.

Og der er i den grad noget at leve op til. For der er skabt noget specielt der på den himmerlandske bakke


Seneste nyt

fra Nordjylland