De påstod at samle ind til kræftramte børn - nu er de sigtet for groft bedrageri

To personer fra Foreningen for Danske Kræftramte Børn, som 'Operation X' har afsløret i omfattende indsamlingsfup, er nu sigtet for groft bedrageri.

Tidligere på året sendte 'Operation X' programmet 'Kræftbørn misbrugt til indsamlingsfup', en historie, der også trak tråde til Nordjylland.

Her kom det frem, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn ved hjælp af fiktive historier om kræftsyge børn og opdigtede samarbejdspartnere franarrede millioner af kroner fra danske virksomheder. 

Fyns Politi har stået for efterforskningen og kan nu fortælle, at de har sigtet to personer med tilknytning til foreningen for groft bedrageri.  

- Efterforskningen har vist, at den mistanke, der var rejst om, at pengene ikke blev brugt til kræftsyge børn, har vi fået bestyrket. Og i den forbindelse har vi rejst to sigtelser mod to forskellige personer her i Danmark, siger Jørgen Andersen, vicepolitiinspektør i Fyns Politi.

Indsamlede penge er brugt af bagmændene

Tidligere på året fik 'Operation X' adgang til interne salgstal og kunne derfor afsløre, at foreningen havde samlet millioner af kroner ind.

Da Foreningen for Danske Kræftramte Børn kun samler ind blandt erhvervsdrivende, er de ikke omfattet af indsamlingsloven. Det betyder, at der ikke har været krav om eksempelvis offentliggørelse af regnskaber. 

Indtil nu har det derfor stået uklart for offentligheden, hvor mange af de indsamlede midler der er gået videre til syge børn. Men nu konkluderer politiet altså, at de indsamlede penge til foreningen er blevet forbrugt af bagmændene selv.

- Det er selvfølgelig en kompliceret efterforskning, fordi det er rigtig mange penge, der er samlet ind, og de bevæger sig igennem forskellige konti og også til udlandet. Derfor er det noget, der er meget tidskrævende og kompliceret, siger Jørgen Andersen, vicepolitiinspektør i Fyns Politi.

Tråde til Nordjylland

I Operation X-udsendelsen stod blandt andre Elise Harritz fra Brønderslev frem. Hun havde arbejdet på et callcenter i Barcelona, hvor hun havde kontaktet firmer på vegne af Foreningen for Danske Kræftramte Børn. 

- Jeg aner ikke hvor de penge er, og jeg tror reelt heller ikke at børnene har fået de 60 til 80 procent af de penge som de skulle have haft. Det virker i hvert fald ikke sådan, sagde Elise Harritz i programmet. 

Også bedemand Jette Nielsen fra Aalborg Ny Begravelsesforretning har været i forbindelse med kræftforeningen, da den søgte sponsorater hos hende. Men i stedet for at donere penge, meldte Jette Nielsen foreningen til politiet, da hun fandt ud af, at telefonnummeret på foreningen tilhørte et forsikringsselskab, og de virksomheder som foreningen kaldte deres samarbejdspartnere, ville ikke kendes ved dem.

- Det er forfærdeligt hvis nogen spinner guld til sig selv på børns sygdom og død, sagde Jette Nielsen dengang til TV2 Nord.

Senere kom det frem, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn forsøgte at få adresse hos City House i Aalborg, men da kontorhotellet krævede at se identifikation på formanden, stoppede al kontakt. Alligevel registrerede børnekræftforeningen sig på kontorhotellets adresse, hvor posten hobede sig op. 

Pakker og breve til Foreningen for Danske Kræftramte Børn hober sig op hos kontorhotellet City House i Aalborg. Kontorhotellet har politianmeldt foreningen. Arkivfoto.
Pakker og breve til Foreningen for Danske Kræftramte Børn hober sig op hos kontorhotellet City House i Aalborg. Kontorhotellet har politianmeldt foreningen. Arkivfoto.

Fyns Politi fortsætter efterforskningen af Foreningen for Danske Kræftramte Børn, men vil ikke kommentere, hvor mange penge foreningen har samlet ind, eller om der er flere sigtelser på vej. 

- Vi har stadig en lang række spor, vi skal have efterforsket, og vi er selvfølgelig ikke interesseret i, at nogen skal kunne følge med i den, siger Jørgen Andersen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi. 

Bør have tillid til indsamlinger

Christian Lundblad er formand for Indsamlingsnævnet. Han giver et godt råd til, hvordan man let kan tjekke, om en forening har reelle hensigter.

- Hvis man er i tvivl om, hvorvidt en indsamling er i orden, bør man gå ind på indsamlingsnævnets hjemmeside (indsamlingsnaevnet.dk red.). Her er det let at tjekke, om en organisation er nævnt og dermed godkendt, siger Christian Lundblad.

Han mener, at man generelt kan have tillid til indsamlinger i Danmark.

TV2 har skrevet til Foreningen for Danske Kræftramte Børn og spurgt ind til, hvordan den forholder sig til sigtelserne. Men foreningen er ikke vendt tilbage på TV2s henvendelse.


Seneste nyt

fra Nordjylland