Tidligere PET-chef om minister-overvågning: - Efter danske forhold er det her meget usædvanligt

Flere politibiler blev set krydse landet søndag eftermiddag.

Søndag kom det frem, at tungt bevæbnet politi i øjeblikket er til stede ved justitsminister Søren Pape Poulsens (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) private hjem i Viborg og Hadsund.

Hverken politi eller ministerier har ønsket komme nærmere ind på, hvad årsagen til den øgede sikkerhed er.

Mandag morgen bekræfter PET overfor TV 2, at de fortsat er på adresserne, da sikkerheden er skærpet.

Synligheden og tilstedeværelsen af betjente i fuld kampuniform er da heller ikke hverdagskost. Det siger tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen:

- Efter danske forhold er det her meget usædvanligt. Det er det i virkeligheden også efter nordiske og internationale forhold.

- Når jeg siger det på den måde, er det fordi, at man ved andre episoder sætter betjente ind, der står i deres uniform for at være synlige og præventive, men her er der tale om tungt bevæbnet politi. Plus at de bliver fulgt af biler fra PET. For mig tyder det på, at der er kommet en konkret trussel, siger han.

Kræver mange betjente

Ifølge TV 2s oplysninger har politiet været til stede med en patruljevogn ved Søren Pape Poulsens bolig siden søndag cirka klokken 14.40. Derfra fulgte to mænd i en civilt udseende sort Land Rover, der ankom omkring klokken 16.30.

Flere danskere blev i løbet af dagen mødt af en stor mængde politibiler, der krydsede landet. 

Og det er der en årsag til, siger Frank Jensen:

- Hvis man skal opretholde en døgnbevogtning, kræver det ret mange politifolk. Og som tommelfingerregel, kan man sige, at hvis man over en periode skal bevogte en person 24/7, så kræver det syv personer per vogtende betjent,  da der kan være sygdom, ferier og lignende, siger han og understreger, at det kan være forskelligt fra trussel til trussel.

Desuden er det ikke nok blot at stå ret med sin kasket og blå skjorte. Der skal tungere skyts til:

- De har lært fra episoden ved Krudttønden og Synagogen i København, hvor bevogtningen var underdimensioneret særligt ved Synagogen.

- Man vil simpelthen ikke stå i den situation igen, at man på forhånd er underdimensioneret både våben- og mandskabsmæssigt, siger Frank Jensen.

Efterretningsarbejde fortsætter

PET har siden søndag været yderst sparsomme med oplysninger og oplyste blot, at de er til stede.

- PET kan oplyse, at PET og politiet er til stede ved justitsminister Søren Pape Poulsens bopæl og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs bopæl, da sikkerheden omkring de to ministre for tiden er styrket. På nuværende tidspunkt er der ikke yderligere kommentarer, skrev de i en kortfattet pressemeddelelse.

Frank Jensen siger, at der både kan være kildehensyn og hensyn til samarbejdspartnere, der gør, at PET ikke vil oplyse yderligere.

Og så kan det være, at man ikke vil røbe, at man faktisk ved, hvem gerningsmændene kan være, lyder det.

Frank Jensen understreger, at han ikke kender til sagen specifikt, men han forventer, at der foruden den fysiske overvågning også finder anden overvågning sted – både visuel og digital.

- Uanset hvor mange der står foran boligerne, så er efterretningsarbejdet i gang på fuld tryk. Og det er i gang døgnet rundt, siger Frank Jensen.

Mandag er der fortsat ikke nye oplysninger om sikkerheden omkring de to ministre. Mark Thorsen, der er Inger Støjbergs særlige rådgiver, oplyser dog, at ministeren er i god behold.


Seneste nyt

fra Nordjylland