Exitpoll: Rød blok står til at vinde valget uden Alternativet

Valgstederne er netop lukket. Megafons exitpoll er klar.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen står at blive Danmarks næste statsminister.

Det viser den første exitpoll fra folketingsvalget 2019, der netop er blevet offentliggjort her klokken 20.00, og som Megafon har foretaget for TV2 og Politiken.

Her får rød blok uden Alternativet 90 mandater mod blå bloks 80. Alternativet står til fem, mens Stram Kurs står til nul mandater.

Målingen er foretaget blandt 8000 vælgere, som har stemt. Usikkerheden er cirka +/- tre procentpoint for de største partier og cirka +/- to procentpoint for de mindste. Undtaget her er Nye Borgerlige og Stram Kurs, der har en øvre usikkerhed som de store partier.

De officielle tal offentliggøres først senere, og det er ikke givet, at det endelige resultat bliver, som exitpollen spår.

Med 90 mandater til Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er der flertal til de partier, der peger på mandater på Mette Frederiksen som statsminister. Men mister partierne bare et mandat, er der risiko for, at Mette Frederiksen kan få et flertal imod sig, og derfor kan hun få brug for de nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne. Her er forventningen, at minimum to af de fire mandater støtter hende.

Der er dog fortsat et stykke vej, før hun kan kalde sig Danmarks næste statsminister. Hvis exitpollens forudsigelser venter der regeringsforhandlinger, som kan blive svære.

Exitpoll Folketingsvalg 2019

8000 respondenter har medvirket i exitpoll'en. Den er gennemført på valgsteder i hele Danmark med vælgere, der har stemt.

 
 
Foto: Megafon for TV2

Seneste nyt

fra Nordjylland